26-07-2024, 13:49
|
#2
|
|
Güzel bir soru olmuş meslektaşım.
1- Hata yapılır. Bundan kurtuluş yok. Çalışmadığım alanlarla ilgili dava almam hiç ama bir defasında arkadaşım rica etti. Aldım davasını. 2 gün görevli mahkemeyi araştırdım. İçime doğmuş. Davayı açtım asliye hukukta. Ertesi gün bu foruma girdim. Yeni mesajlardaki ilk soru şuydu: "X davası neden tüketici mahkemesinde açılıyor?". Hata da tecrübedir. Yeter ki hak kaybına sebep olmasın.
2- Hatanın önüne geçmek için iyi araştırma ve form kullanmaya dikkat edebiliriz. Konu ne olursa olsun, 40 tane benzer dosyanız da olsa, davayı açarken ayrıntılarını tekrar kontrol etmek gerekli. Yasaların sürekli değişmesi bir yana, hiçbir dava diğeri ile aynı olmuyor. Asla "Bunu biliyorum zaten" dememek gerekli.
3- Her dava türü için formlar oluşturmanızı öneririm. Örneğin işe iade davası için hem işçiden alınacak bilgiler formu(işe giriş tarihinden gösterilecek delillere kadar) hem de tüm süreçte yapılacakları aşama aşama kontrol etmenizi sağlayacak bir kontrol formu olmalı. Bu formlar zamanla gelişiyor. Bir süre sonra hata yapma ihtimali kalmaz. Ayrıca formlar özellikle ilk görüşmede çok kolaylık sağlıyor. Tüm sorularınız hazır çünkü.
4- Şartlar kötü ama yeterli bilgiye sahip olunmayan iş alınmamalı. Zira en basit işin bile çok önemli ayrıntıları var. O iş gitsin. Yeter ki huzurlu olalım. Katkı payı istenecek dava katılma alacağı diye açılmamalı. Bilirkişinin yapacağı hesabın sonucu, dava açılırken bilinmeli.
5- Meslekte yapılan hataların büyük çoğunluğu usule ilişkin hatalar. Usul kanunları bizim en temel kitaplarımız. HMK'yı okumamış, detaylarına bakmamış birinin avukatlık yapması ile 6 yaşında bir çocuğun tır kullanması arasında fark yok. 2019 yılında bir dosya geldi. Meslektaş 6-7 işçi için dava açmış. Sadece "belirsiz alacak davası" demediği için oluşan toplam zarar 650 bin TL idi. Bugünün parasıyla 3 milyondan fazla. Usulü bilen avukatın duruşmadaki kendine güveni bile farklıdır. Stajda bir üstadımız "HMK'yı iyi okuyun" demişti. Mesleğin temel kuralı bu.
6- Hep söylerim. Turkhukuksitesi olmasaydı avukatlık yapmazdım. Mutlaka soru sorabileceğimiz meslektaş tanıdıklarımız olmalı. Kitapları akademisyenler yazdığı için bizim çok işimize yaramıyorlar. Bizim avukatlara ihtiyacımız var. Forumu iyi kullanmayı bilmek gerekli. Mesela Google'da araştırma yaparken şu aramayı mutlaka yaparım: "delillerin bildirilme zamanı site:turkhukuksitesi.com". Bu arama, "delillerin bildirilme zamanı" ile ilgili olarak bu forumdaki konuları gösteriyor.
7- "Başlayalım, gerisi gelir" denmemeli. Gelmez. Dava dilekçesi ile dava kabul edilir ya da reddedilir.
8- Asla acele edilmemeli. Vatandaş "Bugün son gün" diye arar. Yapılacak bir işse tabii alınır. Ama zaman gerekiyorsa, kendimizi zorlamamalıyız. Bir dilekçe 3-4 saatte yazılıyorsa, onun düşünme ve araştırma süresi 1 haftadır.
9- Yasamız da emrediyor. Müvekkil bilgilendirilmeli. Risklerden haberdar olmalı. Gerekirse yazılı beyanı alınmalı.
Özetle bilinen iş alınmalı, usule hakim olunmalı ve form kullanılmalı. Gerisi tecrübe.
Yazdıklarım, hata yapmama üzerine oldu. Hata yapılırsa kendimizi yıpratmadan hatayı düzeltmenin yolu öğrenilmeli. Usul birçok konuda hatayı telafi etme imkanı da sağlıyor. Çözüm odaklı olmak faydalı olacaktır. Hata yapılması sonucu oluşan psikolojik durumun bizi gereğinden fazla etkilemesine de izin vermemeliyiz. Herkes iş yapıyor dünyada ve herkes hata yapıyor.
|