Mesajı Okuyun
Old 15-07-2024, 13:26   #12
fadimugrlu

merhabalar üstadım, bu cevabınıza istinaden sormak istedim, emsal satışlar için tapudan araştırma yapabileceğimizi yazmışsınız, tapudan başka emsal arayabileceğimiz bir başka kurum var mı? ilk defa bir kamulaştırma davası alıyorum ve emsal satış sunmam için süre verildi. bu emsal satışlar için ancak tapu dairelerinden araştırma mı yapmamız gerekiyor?. cevaplarsanız şimdiden teşekkür ediyorum.

Alıntı:
Yazan Av. Oktay
Sayın meslektaşım;
Emsal kabul edilmesinin bazı şartları var fakat çok da sıkı değil; Önemli olan dava tarihinden önce olması, özel amaçlı olmaması (alıcı veya satıcısının şirket olmaması gibi.) dava konusu taşınmaz ile benzer yüzölçümlerde olması gibi.

Taraf olduğum yüzlerce kamulaştırma dosyasında; Tapu Müdürlükleri neredeyse her zaman olumsuz cevap vermiş, cevap verse dahi emsal vasfına haiz olmayan baştan savma bi şekilde tapuda satışı düşük gösterilen emsalleri göndermişlerdir.

Bunun için en güzeli Avukatlık Kanunu'ndaki evrak inceleme yetkisine dayanarak dava konusu taşınmazın bulunduğu Tapu daireine giderek, taşınmazın bulunduğu mahaldeki tapu kütük defteri sayfalarına göz gezdirerek, makul fiyatlı satışların ada parsel ve satış tarihlerini not almanız ve bunları mahkeme sunmanız ve bunlarla ilgili evrakların celp edilmesini sağlamak olacaktır.