Mesajı Okuyun
Old 10-06-2024, 13:17   #4
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

TMK m. 225/1'e göre mal rejimi, eşlerden birinin ölümü ile sona erer. Dolayısıyla ancak ölümden sonrası için mirasçıların ecrimisil talebi mümkün olabilir. Ancak burada da doğrudan, sağ kalan eşin haksız işgalci olduğunu kabul etmek mümkün olmaz. Mirasçıların, haksız işgalinin sonlandırılmasını istemiş olmalarını aramak gerekir. Zira hayatın olağan akışı gereği mirasçılar bu duruma hoş görüyle bakmış olabilirler.

TMK m.255'e göre eşlerden birinin ölümü halinde sağ kalan eş, eşlerin beraber yaşadıkları konut üzerinde kendi lehine mülkiyet hakkı tesis edilmesini isteyebilir. Dolayısıyla olayınızda sağ kalan eş, beraber yaşanılan evin kendisine verilmesini isteyebilecektir. Tabii mirasçıların payını ödemek suretiyle. Ancak bu durumda bile mirasçıların ecrimisil talep etmeleri mümkün olmalıdır. Çünkü bu karara kadar miras kalan konuttan faydalanamamış olurlar.

Eğer eşler bu konutta beraber yaşamışlarsa, aile konutu şerhi aranmamalı. Aile konutu şerhe bağlı olmayan geniş bir kavram.

Hakim, mal rejiminin tasfiyesini ecrimisil için bekletici mesele yapmamalı. Ama bir ortaklığın giderilmesi davası olsaydı, bekletici mesele yapılmalıydı.