05-06-2024, 19:32
|
|
|
BAM kararının detayını bilmiyorum ancak belirtiğiniz kısma katılıyorum. Örneğin kıdem tazminatı talebi için yeni bir arabuluculuk süreci yürütülmeli. Zira fesih, işe iade davası sonucundaki sürelerin sonucunda gerçekleşmiş sayılır. Kıdem tazminatı talep hakkı da bu anda doğar. Kıdem tazminatının hesabı bile bu yeni tarihteki ücret üzerinden yapılacaktır. Dolayısıyla işe iade davası öncesindeki arabuluculuk sürecinde kıdem tazminatı görüşülmüş olsa bile yeni durumu karşılamaz. Yeni bir arabuluculuk görüşmesi yapılmalı.
Hakim geniş ve işçiyi koruyacak şekilde bakıyor anlaşılan. Takdir edilesi bir durum ancak ilk arabuluculuk başvurusuna konu fesih geçersiz. Dolayısıyla bununla ilgili yapılmış bir arabuluculuk görüşmesinin, samimi olmayan davet sonucu oluşmuş gerçek feshe ilişkin yeni durumu karşılamaması gerekir.
Usulden red halinde yargılama giderleri müvekkilinizin üzerinde kalacağı için olumsuz bir durum oluşacak ancak mahkeme tutanağı kabul eder ama BAM kararı bozarsa, aradaki süre boşa gider. İstanbul için bu en az 3 yıl demek. Ben vekil olsam, usulden reddedilmesini umardım.
Benzer bir dosyada ben yeniden arabuluculuğa başvurarak davayı açmıştım.
Tabii ayrıntılı ve riskli bir konu. Kararları iyi taramak lazım meslektaşım.
|