|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. Erdem Akçay |
 |
|
|
|
|
|
|
Üstadım, dün bir meslektaşın sorusu üzerine şuradaki mesajınızı iletmiştim. Bu mesajda belirttiğiniz gibi feragat halinde, dava belirsiz alacak davası olarak açılamayacağı için vekalet ücretinin keşifle ortaya çıkan değer üzerinden hesaplanması mı gerekir yoksa dava açılışında belirtilen ve harcı ödenen dava değeri üzerinden mi?
|
|
 |
|
 |
|
Tapu iptali ve tescil davasında feragat halinde karşı taraf lehine hükmedilecek vekalet ücretinin tayininde uygulanacak kural: "feragat halinde karşı taraf lehine hükmedilecek vekalet ücreti , taşınmazın değeri keşfen tespit edilip harcı da ikmal edilmiş ise, harcı yatırılmış keşfen tespit edilen değer üzerinden , aksi halde dava dilekçesinde belirtilen değer üzerinden hesaplanır." Şeklindedir.
https://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=105327 linkinde 2 sıra numarasında yayınlanan cevabımda ; "
Tapu iptali davasının belirsiz alacak davası olarak açılması mümkün olmadığından bu davada taşınmazın (sırf harç ve vekalet ücreti için ) keşfen tespit edilecek değeri esas alınacak" diye yazmışım.
Yukarıdaki linkteki beyanımda;düşüncemi ayırıma gitmeksizin, genel bir ifade ile eksik olarak ifade etmiş olabilirim.( Dikkati ve uyarısı için Av. Erdem Akçay'a teşekkür ederim. Gerekli güncellemeyi ve açıklamayı anılan linkte yaptım.)
Buradaki soruda ise, harcın henüz tamamlanmamış olduğu aşamada davadan feragat edileceği açıklandığından, karşı tarafın itirazı ile harcın tamamlananıp, keşfen değer üzerinden vekalet ücretinin hesaplanamayacığına (dolayısı ile bu durumda vekalet ücretinin dava dilekçesindeki değer üzerinden hesaplanacağına )işaret ettim.