16-05-2024, 13:00
|
#2
|
|
1.Yargıtay, talebin daraltılmasını bildirdiğiniz gibi ,kısmi feragat olarak değerlendirmektedir. Birden fazla taşınmaz hakkında açılan davada,bu şekilde talebin bir kısmından feragat edilmesi halinda karşı taraf lehine vekalet ücretine hükmedilecektir.
Karşı taraf lehine hükmedilecek vekalet ücreti harcı yatırılmış değer üzerinden hesaplanır.Feragat beyanı kesin hüküm gibi sonuç doğurur(HMK m.311) ve karşı tarafın ve mahkemenin muvafakine bağlı olmadan, etkisini tek yanlı irade beyanının bildirilmesi ile gösterir . (m.309/2)
Bu yönden,vekalet ücretinin tayininde, feragatin bildirildiği andaki peşin harcı ödenmiş dava değeri esas alınır. Beyan yapılıp kesin hüküm sonucu ortaya çıktıktan sonra ,feragat edeilen taşınmaz için yargılamaya devam edilerek, karşı tarafın veya hakimin beyan veya iradesi ile gerçek değerin bulunup harcın tamamlanıp vekalet ücretinin gerçek değer üzerinden hesaplanamayacağı kanısındayım.
2.HMK m.12/3'e göre, birden fazala taşınmaza ilişkin davalar taşınmazlardan birinin bulunduğu yerde açılabilir ise de, burada kesin yetki sözkonusudur. Yetki durumu her aşamada ileriye sürülebileceği gibi hakim tarafından res'en dikkate alınır.Yetkili mahkemeyi belirleyen taşınmaz hakkındaki davadan feragat edilince,geri kalan taşınmazlara ilişkin davanın o mahkemede görülmesini gerektirir hukuki neden ortadan kalktığı için, mahkemece geri kalan taşınmazlar yönünden yetkisizlik kararı verilir diye düşünüyorum.
|