Mesajı Okuyun
Old 08-05-2024, 15:53   #1
Deoris

 
Varsayılan Boşanmada mal tasfiyesi ve üstün yarar

Merhabalar meslektaşlarım. Öncelikle herkese iyi çalışmalar, iyi günler.

Kadın müvekkilim adına çekişmeli boşanma davası ve mal tasfiyesi için dava açacağım; aklıma takılan bir hususu arasam da bulamadığım için sizlere danışmak istedim.

Davalı taraf 2018'den beri engelli ve çalışmıyor, hiçbir geliri yok. Davalının engelli kalmasından önce 2015 yılında alınmış bir ev var; bu evin 25.000 TL'lik peşinatını davalının babası karşılıyor, geri kalanı içinse 60.000 TL'lik krediyi müvekkilim çekiyor ve bu kredinin taksitleri halen ödenmekte. Kredinin tüm taksitleri de müvekkil tarafından ödeniyor, davalının hiçbir katkısı yok. Ek olarak da 2024 Şubat ayında alınmış bir araç var, bu araç da tamamen müvekkilin parası ile alınıyor.

Bu arada taraflar arasında halen yargılama aşamasında olan basit yaralama, tehdit ve hakaret davamız da devam ediyor. Uzaklaştırma kararımız da mevcut.

Boşanma davası ile mal paylaşımı davasını aynı dava ile açacağım. Müvekkilim iyi niyetli olarak aracı davalıya vermeyi ve karşılığında evi almayı istiyor; evin ve aracın satılmasını hiçbir surette kaybımız çok olduğu için istemiyor. Yargıtay kararı bulamadım, buradaki makalelerden de edindiğim bilgi: "TMK md.226 / f 2 hükümleri gereği tasfiye sırasında, eşler arasında paylı mülkiyete konu bir mal varsa, eşlerden biri kanunda öngörülen diğer olanaklardan yararlanabileceği gibi, daha üstün bir yararı olduğunu ispat etmek ve diğerinin payını ödemek suretiyle o malın bölünmeden kendisine verilmesini isteyebilecektir.

TMK md.226 gerekçesinde de belirtildiği üzere “İkinci fıkrada eşlerin paylı mülkiyetinde bulunan bir malın belli koşullar altında taksim edilmeden eşlerden birine verilmesi öngörülmüştür. Buna göre daha üstün bir yarar sahibi olduğunu kanıtlayan ve diğer eşin payını ödeyen eş, taksimi önleyebilecek, paylı mülkün kendisine verilmesini sağlayabilecektir.”


Bu bilgiler ışığında talebimi ne şekilde yapmalıyım ve izlemem gereken yol nedir meslektaşlarım? Şimdiden teşekkür ediyorum.