Mesajı Okuyun
Old 06-05-2024, 13:13   #8
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan GÜNCELLEME / İnkar Çerçevesinde Delil Gösterilebileceği

Yukarıdaki cevabımda yayınladığım HGK kararında "Hukuk Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında... bir kısım üyeler tarafından ise; süresinde davaya cevap vermeyen davalının, diğer tarafın kusurlu olduğuna yönelik bir vakıa ileri süremez ise de, kötüye kullanılmadıkça onun ileri sürdüğü vakıaları çürütmeye yönelik delil bildirebileceği, aksinin kabulünün, cevap süresini kaçırmış veya davaya süresinde cevap vermemiş olan davalıya savunmasını ispat etme hakkını tanımamak olacağı, bunun ise hukuki dinlenilme hakkını ortadan kaldıracağı belirtilmiş,... ise de, Kurul çoğunluğunca bu görüşler yukarıda açıklanan gerekçelerle kabul edilmemiştir."şeklindeki sözlere dayalı olarak "...hatta davaya cevap vermeyen tarafın inkar çerçevesinde dahi delil gösterme hakkının bulunmadığı" nı ifade etmiş isem de,

Sonradan gelişen HGK içtihatları ile yargıtay bu görüşünü değiştirmiş ve aşağıdaki kararda yazılı olduğu gibi" ...Cevap dilekçesi vermemiş olan davalının sadece inkâr ile yetinmiş olduğu varsayılır ve ön inceleme ile tahkikat aşamasında sadece inkâr çerçevesinde savunma yapabilir ve bu yönde ispat faaliyetinde bulunarak delil gösterebilir (Pekcanıtez, s.1206)" şeklinde kararlar vermiştir.

YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU

Esas Numarası: 2019/637
Karar Numarası: 2021/1387
Karar Tarihi: 11.11.2021

"...68. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Süresinde cevap dilekçesi verilmemesinin sonucu” başlıklı 128. maddesine göre; süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır. Cevap vermemek davalının bilerek cevap vermemesi biçiminde olabileceği gibi, cevap süresinin kaçırılması suretiyle de olabilir. Davayı inkâr etmiş sayılan davalı, daha sonra ikinci cevap dilekçesi veremez. Zira ikinci cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesine karşı verilir. Cevap dilekçesi vermemiş olan davalının sadece inkâr ile yetinmiş olduğu varsayılır ve ön inceleme ile tahkikat aşamasında sadece inkâr çerçevesinde savunma yapabilir ve bu yönde ispat faaliyetinde bulunarak delil gösterebilir (Pekcanıtez, s.1206)."