Mesajı Okuyun
Old 06-04-2007, 00:37   #2
özge_law

 
Varsayılan Yargıda HSYK rahatsızlığı

Yargıtay `a seçilecek olan 23 üye konusunda Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu toplantısı sürekli gündemde tutularak kriz konusu haline getirilmeye çalışılırken, geçmişte Yargıtay `da 60 üyenin de boşalmasına rağmen seçimlerin yapılmadığı ortaya çıktı.

Öte yandan Yargıtay `la ilgili yasa tasarısının TBMM `de görüşülmesi sırasında Yargıtay `a yeni üye seçilmesine Yargıtay temsilcisinin de karşı çıktığı belirlendi.

YARGITAY SEÇİM İSTEMİYOR

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu `nun Yargıtay `a 23 üye seçiminde ısrar etmesine rağmen Yargıtay `ın yeni üye seçilmesini istemediği ortaya çıktı. Meclis `te bulunan ve üye sayısı 150`ye inene kadar Yargıtay `a yeni üye seçilmemesini öngören kanun tasarısının Yargıtay ile Adalet Bakanlığı `nın uzlaşmasıyla hazırlandığı ve Meclis `e gönderildiği öğrenildi.

Yargıtay Kanun Tasarısı `nın Adalet Komisyonu `ndaki görüşmelerine katılan Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu da `Bölge Adliye Mahkemeleri `nin kurulması nedeniyle Yargıtay `ın iş yükü azaltılacak. Tasarıyla birlikte Yargıtay `daki daire sayısı da azaltılıyor. Bu kanun Yargıtay ile Adalet Bakanlığı `nın mutakabatıyla hazırlandı. Yargıtay `daki üye sayısı 150`ye inene kadar yeni üye seçilmesini istemi-yoruz` dediği ortaya çıktı.

60 ÜYE BOŞALDI

Yargıtay `da 23 üyenin boş olmasına rağmen dairelerde sıkıntı yaşanmadığı belirtiliyor. Buna rağmen HSYK üyeleri yeni üye seçiminde ısrar ediyor. Geçmiş yıllarda Yargıtay `da 60 üyeliğin boşalmasına rağmen seçimlerin yapılmadığına dikkat çekiliyor .

KADROLAŞMA OLSA AZALMAZ ARTAR

Yargıtay `a üye seçimi konusunda iktidarın yargıda kadrolaşmaya gittiği iddiaları ise TBMM `ye sunulan kanun tasarısı ile çelişti. İstinaf Mahkemeleri ile Yargıtay `ın yükü azaltılırken, üye sayısı da 250`den 150`e indiriliyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek , iktidarın yargıda kadrolaştığı iddialarına TBMM Adalet Komisyonu `ndaki Yargıtay Kanunu ile üyesi sayısının azaltıldığına dikkat çekerek , `Kadrolaşmaya gidecek olan iktidar üye sayısını azaltır mı?`diye yanıt verdi .

BAŞSAVCILIK HESAPLARI

HSYK `da Yargıtay `a üye seçilmesinde ısrar eden üyelerin Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerine yönelik hesaplar yaptıkları belirtiliyor. Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok `un görev süresi 21 Mayıs tarihinde sona eriyor. Başsavcılık için Yargıtay `da seçimler 21 Nisan tarihinde başlayacak. Başsavcılık hesapları yapan bazı grupların Yargıtay `a yeni üyelerin seçilmesinde ısrar ettikleri belirtiliyor. Başsavcı, Yargıtay üyeleri arasından seçilecek 3 isim arasında cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

Yargıtay Başkanı `na talimat veriyor

YARSAV Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu `nun yaptığı yazılı açıklama ise Yargıtay `da daire başkanları ve üyeleri çileden çıkarttı. Eminağaoğlu açıklamasında Yargıtay Başkanı Osman Arslan `a adeta talimat verirken, `Hakimler ve Savcılar Kanunu `nun 98`inci maddesi uyarınca olayda soruşturma makamı Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu olup, bu kurulun başkanı sıfatıyla Yargıtay Başkanı , haberdar olduğu bu olaya görevi gereği re `sen el koymak durumundadır. Ayrıca Yargıtay Başkanı , konumu itibarıyla da yargı bağımsızlığı adına tarihi bir duruş sergileyen HSYK `nın bu davranışı karşısında, yargı bağımsızlığından yana taraf olmak zorundadır` açıklamasını yaptı. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu `nun yaptığı bu açıklama Yargıtay `daki kıdemli hakimlerin tepkisine neden oldu. Yargıtay Başkanı Osman Arslan ile görüşen bazı Yargıtay üyeleri `Yargıtay `da savcı olan bir kişi size nasıl talimat verebilir . Yargıya kimse ta-limat veremez. Yargıtay Başkanı olarak gereğini yapın. Bu savcı hakkında yasal işlem yapın` dediği öğrenildi
http://hukukcu.com/modules/news/article.php?storyid=405