|
|
|
|
Evet var. 15/12/2021 yazıyor "15 Aralık 2021 tarihinde Sayın .... veya emruhavalesine" şeklinde. Zaten "Ödeme Günü" kısmında da 15/12/2021 yazıyor. Ancak "Ödeme Günü" kısmının solunda "Vade" yazan kısımda ise "30 gün" yazılmış. Düzenleme tarihi de 15/10/2021 şeklinde. Senet bu şekilde meslektaşım.
|
|
 |
|
 |
|
Açıkçası sizin olayınızla birebir örtüşen bir içtihada ben de denk gelmedim. Uyuşmazlığın çözümü, sizin de belirttiğiniz gibi yoruma kalmış durumda. Nihai hükmü verecek olan yargı makamının yapacağı yorumu ise öncesinde kestirmek güç.
Şahsi yorumuma gelince, bonolarda da uygulama alanı bulan "Vadesi başka şekilde yazılan veya birbirini takip eden çeşitli vadeleri gösteren poliçeler batıldır." hükmü (TTK m.703/2) gereğince bononun metin kısmında yazılı olan vade tarihi ile üst kısımda yer alan "vade" bölümünde yazılı olan "30 gün" ibareleri "başka şekilde yazılmış vadeler" olduğundan ve işin özünde bu durum, bonoda vadenin belirlenmesi yönünden tereddüt oluşturduğundan eldeki bononun "çift vadeli" olduğunu ve kambiyo vasfını yitirdiğini düşünüyorum.
Elbette ki sonucu, sizin tercihiniz ve yargının yorumu belirleyecektir.