Mesajı Okuyun
Old 17-06-2023, 13:08   #2
hukuk işçisi

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan norrinradd
Merhaba meslektaşlarım. Alacaklı vekiliyim ve elimizde bir adet bono bir adet de imzalı adi belge var. Bononun değeri 50 bin dolar ve iki farklı vade tarihi girilmiş birisi 15/12/2021 diğeri ise 15/11/2021. İşbu sebeple, bonoda iki farklı vade tarihi olduğundan bu bono kambiyo vasfını kaybediyor. Ayrıca borçlunun kendi yazısıyla imzalanmış adi belge var burada da "50 bin dolar elden para aldığım ve 16/12/2021 tarihinde ödeyeceğim" şeklinde beyan mevcut. Ancak bono, kambiyo vasfını kaybettiği için borç ikrarını içeren adi bir belge haline geldiğinden bonoya ve yazılı imzalı evrağa dayanarak ilamsız icra takibi yapmayı düşünüyorum. Ancak burada faizi sanırım avans faizi olarak başlatamayacağım doğru mu? Ve bono da iki farklı vade tarihi olduğu için (yazılı evraktaki ödeme tarihi de bonodaki iki vade tarihinden farklı olduğu için) faiz başlangıcını nereden başlatmam gerekir? Borçlu taraf haklı olarak diyecek ki "3 farklı vade tarihi olduğu için vadeler geçersiz ve ben hangi gün parayı ödeyeceğimi bilmiyorum" şeklinde itiraz edebilir. Meslektaşlarım bilgilerinizi bekliyorum, çok teşekkür ederim.

Merhaba.

Bono, kıymetli evrak vasfını yitirmiş olduğundan artık soyut borç ikrarına, haliyle bonoda mevcut olan iki vadeye de dayanılamaz. Siz temel borç ilişkisine dayandığınızdan diğer belgede mevcut vadeye dayanabilirsiniz.
Bu vade muacceliyet için olup temerrüt yönünden şartları varsa ( kesin vade, ihtar vs.) yine bu vadeden itibaren faiz talep edilebilir.

Aşağıdaki karara da göz atmanızı tavsiye ederim.

25.12.2019 tarih E. 2019/1, K. 2019/8 sayılı
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu kararı