Mesajı Okuyun
Old 13-02-2023, 03:11   #3
AHMET01

Sayın Hatun Olguner Meslektaşım !

Katkınız için öncelikle çok teşekkür ederim.

Müvekkile, miras kaynaklı dava konusu aile konutu üzerinden ½ oranında katılma alacağı hakkı olmasına ve miras payına ve katılma alacağına mahsuben ilgili konutun mülkiyetinin kendisine özgülenmesini talep etme hakları olmasına rağmen maalesef bilmediğinden bir talepte bulunmuyor, ilgili davaları da o sırada açmıyor. Sulh hukuk mahkemesi aşamasında hiç dilekçe de vermiyor. Sulh hukuk hâkimi de ilgili konutun açık arttırma ile satılmak suretiyle ortaklığın giderilmesine karar veriyor. Ben istinafa gittim. Bu hak kayıplarına değindim ve Mahkeme kararının bu şekilde kesinleşmesi durumunda müvekkile ilgili konutun ½ değeri oranında katılma alacağından yoksun kalacak; karşı taraf ise o oranda haksız kazanç elde edecektir. Bu nedenle ilgili mağduriyetin ve adaletsizliğin giderilmesi adına biz aile mahkemesinde ilgili konutun bir aile konutu olduğu ve müvekkilenin katılma alacağının tespiti noktasında dava açacağız. Akabinde sulh hukuk mahkemesinde de özgülenme davası açacağız. Bu davaları açtığımıza dair ilgili belgeleri hemen Sayın Daireye sunacağız. Bu durum gözetilerek hakkaniyete uygun yeni bir kararın tesisi adına dosyanın yerel mahkemesine iadesine karar verilmesini; bunun uygun görülmemesi ve kararın sayın daire tarafından verilmesinin daha uygun olacağının değerlendirilmesi durumunda ise açacağımız davaların sonuçlarının bekletici mesele yapılmasını… Şeklinde talepte bulundum. İnternet ortamında ilgili konut satılıncaya kadar hak sahibi özgülenme talebinde bulunabilir şeklinde bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum. Mümkünse bu konudaki değerlendirmenizi ve tavsiyelerinizi alabilir miyim? Tekrar çok teşekkür ederim.