Mesajı Okuyun
Old 13-01-2023, 14:39   #1
detay82

 
Varsayılan Kanun ve Yönetmelik uyumsuzluğu/ihmali!

Bildiğiniz üzere Karayolları Trafik Kanunu m. 68/3'teki yayaların karşıdan karşıya geçerken yol durumunu kontrol etmeleri gerektiğine ilişkin fıkrası 2018 yılında kaldırıldı ve yaya yolunda geçiş üstünlüğü yayalara verildi.

Ancak aynı yöndeki düzenleme Karayolları Trafik Yönetmeliği 138.maddesinde hala duruyor, bu kaldırılmamış ya da yönetmelik değiştirilmemiş, unutulmuş, ihmal edilmiş sanırım. Yürürlükteki kanun maddesi ile yönetmelik maddesi çelişkili.

Yürürlükte olan bu yönemelik hükmü kazalar hakkında uygulanabilir mi?



Kanun'un şu andaki maddesi
Yayaların Uyacakları Kurallar:
Madde 68 - Yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.
b) Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayaların taşıt yolunu, yaya ve okul geçidi ile kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerden geçmeleri yasaktır.
Yayalar, bu yerlerden geçerken;
1. Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde, geçitte yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak,
2. Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek,
3. (Mülga bent: 18/10/2018-7148 S.K./23. md) Zorundadırlar.


Yönetmelik maddesi
Yayalar
Madde 138- Yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.
b) Karşıdan karşıya geçişler;
Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayalar, taşıt yolunu yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışlarından geçmek zorundadırlar.
1) Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak,
2) Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa, geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek,
3) Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda güvenlikleri açısından yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne alarak uygun zamanda geçmek,
Zorundadırlar.
Yollarda güvenli geçiş, önce sola sonra sağa bakılarak sakınca yoksa taşıt yoluna girmek, geçiş sırasında sola ve sağa bakılarak yürüyüşe devam etmek, taşıt yoluna girmeden güvenle duramayacak kadar yaklaşmış taşıtlar varsa ilk geçiş hakkını onlara verip geçişlerini beklemek suretiyle yapılır.