Mesajı Okuyun
Old 10-11-2022, 16:06   #3
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Boşanma davaları her zaman birleştirilmek zorundadır. Davaların hangi aşamada olduklarının da önemi yoktur. Örneğin kadının açtığı dava istinaf aşamasındayken erkek yeni bir dava açarsa, ikinci dava ilk dava ile birleştirilmeli, BAM ilk davadaki kararı kaldırarak dosyayı ilk dereceye iade etmelidir.

İkinci davanın derdestlik gerekçesiyle reddedilmesi için her iki davanın tarafları, konusu ve dayanılan maddi vakaların aynı olması zorunludur. Boşanma davalarında bu pek mümkün değildir.

Hukuki yarar yokluğu da pek olası değil. Boşanmayı talep etmek bile tek başına hukuki yararı sağlar.

Davaya cevap vermekle yeni bir dava açıp davaları birleştirmek ayrı konular. Ama birleştirme, süresi kaçırılan cevap dilekçesi için bir kurtuluş yoludur. Birleştirmenin olumsuz yanı ise, eğer ikinci davada haklılık ispatlanamazsa lüzumsuz bir yargılama gideriyle karşılaşılacaktır. Tek karşı vekalet ücreti ödeyecekken, şimdi iki tane karşı vekalet ücreti ödeyecek belki de.

Cevap dilekçesi verilmemesindeki amaç belki de sizin yeni delil bildirmenizi ya da iddialarınızı genişletmenize engel olmaktır. Bazen öyle davalar olur ki, cevap verilmeyerek davanın reddi sağlanır.

Dikkat edilmesi gereken özel bir husus yok. Ancak eğer davanın çabuk bitirilmesini istiyorsanız, siz de davaların birleştirilmesi için talepte bulunun derim. Yoksa sırf birleştirilmedikleri için BAM'dan döner dosyalar ve iş uzar.