Konu: kira tespiti
Mesajı Okuyun
Old 27-10-2022, 07:14   #5
tegese

Alıntı:
Yazan Admin
Sözleşmenizin süresi 5 yılı geçtiği (geçeceği) için kira tespit davasında hak ve nısfet uygulaması yapılacak, yani rayiç değer tespit edilerek bunun üzerinden küçük bir indirim yapılarak kira bedeli belirlenecek. (BK 344/3 kapsamındasınız)

BK 345/2 kapsamında sözleşmenizin süresinin dolmasına 30 gün kala davayı açarsanız,yeni dönem için belirleme talep edebilirsiniz.

Sayın Admin

Borçlar Kanununun, kira bedeli tespiti ve ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açma ile ilgili süreleri içerir maddeleri benim kafamı çok karıştırıyor.
Ben bu maddelerin daha anlaşılabilir olması gerektiğini düşünüyorum.

Müvekkil ile kiracı arasında 01/12/2022 tarihinde yenilenecek 5 yıl dolmuş ve kira bedeli artışı şartı ile ilgili bir maddenin olmadığı bir sözleşme söz konusu olduğuna göre, 01/12/2022-01/12/2023 tarihleri arasında belirlenmesini istediğim kira bedeli için hangi tarihte ihtar çekmeli veya dava açmalıyız? TBK 345/2 yeni dönemin başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihi işaret ediyor.

Yani bu davayı açmayı veya ihtarı çekmeyi 05/11/2022 tarihi de gerçekleştirirken bu şartı sağlamış olur muyum? Yoksa madde hükmünde en geç 30 gün önceki bir tarihi işaret ettiği için bu dava veya ihtarnameyi 30/10/2022 tarihinde mi açmalıyım?

Bir de sitemizin ilgili madde hakkındaki gerekçesinde üye notu olarak "...Buna göre, dava, dava dilekçesinin yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte kiracıya tebliğ edilmiş olması koşuluna uyularak açılmışsa, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı
bağlayacaktır...." şeklinde bir yorum bulunmaktadır. Dava dilekçesinin tebliği şart olmamalı diye düşünüyorum. Siz de aynı görüşte iseniz bu üye notunun düzeltilmesini rica ediyorum.