|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Lord Mozart |
 |
|
|
|
|
|
|
Kamulaştırma bedel tespit ve tescil davasında hükmedilen vekalet ücreti kesinleşmeden icra edilir. Son dönemde istinafta olan yaklaşık 7-8 tane kamulastirma bedel tespit ve tescil davasının vekalet ücreti yönünden icra takibi yaptım hiç bir sorunla karşılaşmadım hepsi de ödemeyi yaptı.Kesinleşmeden icra edilemeyen hüküm kamulaştırmasız el atma davasıdır.
|
|
 |
|
 |
|
Burada meslektaşımızın dediği gibi, kamulaştırma alacaklarına ilişkin davalarda vekâlet ücretleri kesinleşmeden icraya konabiliyor. Bu ise aslında "çoğun için de az da vardır (in toto et pars continetur)" ilkesi ile "hürriyet asıl, sınırlama istisnadır" kaidesinden ileri gelmekte. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kamulaştırma ve kamulaştırmasız el atmadan doğan alacaklar kesinleşmeden icraya konulabildiğinden
(ND, E: 2021/127, K: 2022/85, T: 30/06/2022, RGTS: 04/08/2022 - 31913; ND, E: 2019/89, K: 2021/10, T: 04/02/2021, RGTS: 07/05/2021 - 31477) ve vekâlet ücretleri de bu alacaktan neşet ettiğinden kesinleşmeden icraya konabilir. Yani meslektaşımızın dediği doğru ama eksik olmuş. Kamulaştırmasız el atmadan doğan alacaklarda da aynı durum geçerlidir.
Devlet, kasasından para çıkarken maalesef biraz acımasız ve hoyrat davranıyor. Oysa ki bir hakkı teslim ediyor...
Ben bu tip alacaklarda
ilamın icraya konulması ve akabinde de bedelin ödenmemesi sebebiyle idari yargıda iptal davası açılması taraftarıyım. Böylece sanki idare bedeli ödemeye biraz daha zorlanabilir gibi geliyor bana.