Mesajı Okuyun
Old 25-07-2022, 12:34   #3
yemreogut

Alıntı:
Yazan Admin
Konut veya çatılı bir yerden bahsediyorsak (bir diğer deyişle arsa vs. değilse), kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl olarak yenilenir (BK.MADDE 347). Artışla yenilemenin bir ilgisi yok, hiç artış yapılmasaydı da yenilenirdi (ama temerrüt olurdu tabii).

Yasal artış denmişse, BK 344 esas alınmalı diye düşünüyorum.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Soruda geçen sözleşme yenilenmesi hususunu özellikle 10 yıldan sonra yenilenen dönem için tahliye davası ve rayiç değer üzerinden kira tespiti davası (TBK 344/3) sürelerini hesaplamak açısından sormak istemiştim. Sorumdan hareket etmek gerekirse; tarafların yasal oranı aşarak belirledikleri ve kira sözleşmesinin arkasına düştükleri 01.08.2017 tarihli kayıt yeni bir sözleşme hüviyetinde ise 10 yıllık uzama süresi ile tahliye davası bugün için açılamayacaktır. Açıkçası yeni bir sözleşme olduğuna dair beni tereddüde düşüren husus, sözleşmede yasal artış şartı olmasına rağmen tarafların 2017 yılında %50 gibi bir artış yapmaları ve borçlarını eda etmeleridir. Bir başka deyişle sözleşme dışına çıkmaları ve yeni bir kira bedeli belirlemeleridir. Soruyu daha açık sormam gerekirse; 2017 yılında düşülen bu kayıt yeni bir sözleşme hüviyetinde midir? 10 yıldan sonra yenilenen dönem için tahliye davası süresi hesap edilirken kira sözleşmesi yılı olan 2005 yılından mı yoksa 2017 yılından itibaren mi hesaplama yapılmalıdır?