Mesajı Okuyun
Old 12-07-2022, 12:49   #1
Av.ElifAktasyaka

Varsayılan Satış Bedelinin Para Dışında Bir Edim Olarak Belirlenmesi, İspat

Merhabalar Saygıdeğer Meslektaşlarım,

Müvekkil 2012 yılında eşinden bedeli karşılığında bir arsa atın alıyor. O dönem için eski eşinden miras kalan zeytinlik ve evi satıyor, bir kısmı harcanıyor. Kalan kısmı ile eşine bedel ödeniyor. Davacı 10 seneye 1 ay kala tapu iptal ve tescil davası açıyor. İddiası arsayı bir ömür mutlu yaşayacakları inancı ile devredildiği ve semenin bu anlamda ödenmediği ve aldatıldığı. Tapu senedinde satış ve satış bedelinin alındığı imza altına alınıyor. Boşanma davasında da Müvekkil hiçbir delil bildirememiş ve ağır kusurlu bulunmuş.

İddia edildiği gibi mutlu bir evlilik amacı ile arsanın devredildiğinin ispatı satış senedinin aksini iddia ettikleri için davacı tarafta . Ancak burada yazılı veya tanık gibi bir ispat koşulu var mıdır? Aldatmayı her türlü delille ispat edebilirler ancak burada satışın sanış senedi aksine başka bir edim karşılığında devredildiğinin ispat şartı ve şekili nedir?

Bir de aldatmaya dayanıyorlar dava dilekçesinde. Ancak taşınmaz devredileli 10 yıl olmuş, beyan ettikleri de taşınmaz devrinden sonra sürekli huzursuzlukların olduğu ve evlilik hayatının müvekkil tarafından çekilmez hale getirtildiği. Boşanma davasının kesinleşmesi 1 yıl kadar önce. Burada hak düşürücü sürenin geçtiğini düşünüyorum. Davacı taraf boşanma ile kesin hükümden itibaren 1 yıl gibi dile getirmiştir.

Davacının dediği dahi olsa tapu devrinden 10 yıl kadar birlikte yaşamışlar, evli kalmışlar. Semenin ödenmesi koşulu da kanımca sağlanmış diyebilir miyiz?

Nazik cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

İyi günler, iyi bayramlar diliyorum.