|
|
|
|
Teşekkürler meslektaşım. Peki verdiğim şekliyle sürelere ilişkin bir sorun var mı? Yani vatandaşın mart ayında gönderdiği "yardımcı olur musunuz" talepli dilekçe tam yargı davasındaki idari başvuru şartını sağlar mı? Beni sınava alın veya tazminatımı ödeyin gibi bir şey dememiş, idarede sadece bilgi vermiş kredi kartınızın bozukluğundan ödeme yapılmamıştır diye. Çünkü idarenin cevabının tebliğinden sonra 60 gün geçti. O cevabı esas alarak dava açamam. Tekrar düzgün başvuru yapıp "ya muafiyet sınavı tanınsın aksi halde zararlar giderilsin" talebinde bulunup bu talebin reddini idare mahkemesine tam yargı ile taşıyayım diyorum sorun olur mu ilk başvuru?
|
|
 |
|
 |
|
Sayın meslektaşım, ben henüz hukuk fakültesinde öğrenciyken, çok sevgi ve saygı gösterdiğim hocam ( kulağı çınlasın) Prof. Dr. M. Polat SOYER, bir ders sırasında şöyle dedi: "... Katıldığım bir konferansta konuşmacı olan üstadımız.... (ismini hatırlayamadım çok önemli bir hukukçu olduğu kaldı aklımda bu yüzden üstad olarak ifade ettim) şöyle dedi;'en iyi hukukçu kanunu tekrar eline alıp okuyan hukukçu dur'..."
Biz de tekrar kanun maddesini alıp okuyalım:
" IYUK
13.maddesi:
1- İdari eylemlerden haklarıİdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka süretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında otuz gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren, dava süresi içinde dava açılabilir. ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka süretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında otuz gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren, dava süresi içinde dava açılabilir." demektedir. Kanun lafzından anlaşılmaktadır ki, idari eylemden hakları ihlal edilmiş olanların yazılı bildirim ya da başka suretle öğrendikleri tarih, demesiyle somut olayınızda idari eylemden hakkımızın ihlal edildiği tarih, idareye ilk yazdığınız" yardımcı olur musunuz" dilekçesine istinaden verilen cevap değildir. Nitekim anladığım kadarıyla cevapta idare kendisinin kusurlu olmadığını ifade etmiştir. Öğrenme tarihiniz, yine anladığım kadarı ile bankanın size ilettiği cevap yazısı tarihi ile, idarenin eylemi ile hakkınızın ihlal edildiği cevabı, öğrendiğiniz tarih olacaktır ve dolayısıyla bu tarih itibari ile yasal süreniz başlamıştır. Dilekçenizde bu öğrenme tarihi ile ilgili yazılı mesaj belgesini sunabilirsiniz.
Dava açma konusuna gelince, elbette iyuk m 13 gereği öncelikle idareye başvuru yapmanız gerekir. Saygılarımla...