Mesajı Okuyun
Old 08-06-2022, 15:00   #1
avukat.fks

 
Varsayılan Malpraktis, Hastane ve doktor ihmali ile maddi-manevi zarar meydana gelmesi

Merhaba meslektaşlarım, benim için oldukça önem arz eden bir konuda yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

Müvekkil sürekli böbrek taşı üreten bir bünyeye sahip ve birçok kez taş büyüklüğü nedeniyle kanalları tıkadığından gerek lazer gerek ameliyat ile taş kırdırma operasyonları geçirmiş. En son 31 Mayıs 2022 tarihinde yine böbrek taşının kanalı tıkaması neticesinde bulunduğu ilçenin devlet hastanesinde ameliyat oluyor ve aynı gün 400 mg’lık bir antibiyotik ilaç yazılarak taburcu ediliyor. Doktor tatil için izne ayrılacağını ve 400 mg’lık antibiyotiği kullanmasını söylüyor. (Bu hastanede bir tane ürolog var ve o da ameliyatı yaptıktan sonra izne ayrılıyor.)

Müvekkil ilacı kullanmaya başlıyor fakat bir gün sonra ağrısı daha da artıyor, tahlil yaptırıp kandaki enfeksiyonun (normalde 5’ten düşük olmalı) 45’e yükseldiğini öğreniyor ve hastanede doktor da olmadığından kendisi eczaneden 4 adet antibiyotik iğne alıp kullanıyor. Fakat hastanın ağrıları geçmiyor rahatsızlığı daha da artıyor.

Bir hafta sonra 07.06.2022 tarihinde aynı hastaneye gelen geçici doktordan randevu alıp durumu anlatıyor. Doktor ilk başta kendi kafasına göre iğne vurulmasına tepki gösteriyor. Fakat tekrar tahlil yapıldığında enfeksiyonun 45’ten 76’ya yükseldiği anlaşılıyor. Müvekkil de hastanede doktor olmaması nedeniyle eczaneden antibiyotik iğne aldığını, iğneleri vurulduğu halde enfeksiyonun yükselmiş olduğunu vurulmasaydı kim bilir kaça yükseleceğini dile getirince geçici doktor da hastaya hak veriyor. Hastaneye yatışının yapılması gerektiğini ancak geçici doktor olduğundan yatışını yapamayacağını, asıl doktorun pazartesi günü 13.06.2022 tarihinde geleceğini, o tarihe kadar damar yolu açıp evde kendisinin antibiyotik kullanmaya devam etmesini tavsiye ederek reçete yazıyor.

Hasta aynı gün (07.06.2022 tarihinde) evde damar yolundan antibiyotik kullanmaya devam ediyor fakat sabahı zor ediyor, pazartesiyi bekleyemeyeceğinden sabaha kadar önceki doktorlarını araştırıp bir tanesinin şehir merkezindeki bir devlet hastanesinde başhekim olduğunu öğreniyor ve sabah (08.06.2022) telefonla görüşüp bulunduğu ilçeden şehir merkezindeki devlet hastanesine gidiyor. Buradaki doktor yaptığı tetkiklerde kanala stent takılmadığını, kanaldaki taşın hala düşmediğini ve tıkamaya devam ettiğini, kanaldaki taşın kırılmış gibi de kırılmamış gibi de gözüktüğünü söylüyor. Kanal tıkalı olduğundan böbreği zarar görmeye devam ettiğini, böbrekteki üre vs değerlerin de normalin üstüne çıktığını söylüyor. Hastan tüm tahlil sonuçları tamamlandıktan sonra 09.06.2022 sabahında yani bir sonraki gün tekrar ameliyata alınacak.

Doktorun ciddi manada ihmali söz konusu, kanala stent takması gerekirken takmamış, hastanın stabilizasyonunu sağlamadan düşük bir antibiyotik verip aynı gün taburcu etmiş ve enfeksiyon oranının ciddi anlamda yükselmesine, böbreklerinin zarar görmesine neden olmuş. Müvekkilim kendi yerinde yaşlı bakıma muhtaç biri olsaydı resmen ölüme terk edilmiş olacağından tüm hukuki yollara başvurmak istiyor.

Bu süreçte nasıl bir yol izlemeliyiz, hastanın yaşadıkları malpraktis olarak değerlendirilir mi yoksa operasyon sonrası komplikasyon olarak mı kabul edilir, doktorun ameliyat sonrası hastanın durumunu stabil hale getirmeden hemen tatil için izne ayrılma hakkı var mıdır?