Mesajı Okuyun
Old 02-06-2022, 13:26   #2
av.enesteper

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan nesrintat
Merhabalar, müvekkilimizin cumhuriyet altını alacağı için borçlu hakkında takip tarihindeki TL karşılığı üzerinden ilamsız icra takibi başlattık.Borçlu takibe itiraz etti. Şimdi itirazın iptali açacağız.
1- Yargılama sonunda icra inkar tazminatına hükmedilir mi acaba? Altın her geçen gün daha fazla değerlendiği için icra inkar tazminatına hükmedilmez ise müvekkilin çok zararı olacak.
2-İtirazın iptali davası açılsa ve yargılama sürecinde altında çok daha fazla bir yükseliş gerçekleşse bu durumda ıslahla altının aynen iadesi veya ıslah tarihindeki değeri faiziyle talep edilebilir mi ?

Merhabalar meslektaşım, alacağınız likit ise takibe konu edilen alacak altın borcundan kaynaklansa bile icra inkar tazminatına hükmedilmesi gerektiğini düşünüyorum. (Nitekim, döviz alacağında icra inkara hükmedilsi gerektiğine yönelik; Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 2019/2849 Esas,2019/7957 Karar sayılı ilamı)

İtirazın iptali davasının konusu altınların takip tarihindeki değeri olduğundan ikinci sorunuz doğrultusunda altınların aynen iadesini (siz zaten altınların bedelini talep etmeniz nedeniyle itirazın iptali davası açıyorsunuz ve bu dava altınların değeri üzerinden görülecektir. Altınların aynen iadesi için takip başlatmaksızın eda davası açmanız gerekirdi.) ve ıslah tarihindeki değerini talep edilemeyeceğini düşünüyorum.