19-04-2022, 16:07
|
#2
|
|
Meslektaşım merhaba,
*Önce ilk sorunuza yanıt vereyim. İşe iade davası olarak bilinen davada aslında işverenin fesih işleminin haksızlığı nedeniyle değil geçersizliği nedeniyle dava açılmaktadır. Bu davada istenilen şey yapılan fesih işleminin geçersizliğinin tespiti ile işçinin işe iadesidir. İşe iade talebiyle birlikte yasada öngörüldüğü şartlar dahilinde boşta geçen süre için ücret ve işe başlatmama tazminatı gibi talepler ile birlikte dava açılır.
*Bir de fesih işleminin haksız olduğu iddiası ile 'işçilik alacakları' diye bilinen davayı açabilirsiniz. Bu davada kıdem ihbar gibi tazminat talebinde bulunabileceğiniz gibi ücrete yönelik talepte de bulunmanız mümkündür.
*İşe iade davası için hak düşürücü süre söz konusu iken işçilik alacakları için zamanaşımından bahsedilir.
*İşçi işveren davalarında işveren ile işçi tarafın ispat yükleri birbirinden farklıdır. İşçinin iddia ettiği konuda her tür (hukuka aykırı olmamak kaydıyla) delile dayanması mümkündür. Bu delillerin takdiri mahkemeye aittir. Kimi durumlarda kendisi de aynı işverene dava açan işçinin tanıklığı kabul görmezken kimi durumda görüyor. Bunları hakim takdir edecek. İki yönde de Yargıtay kararları mevcut.
|