Mesajı Okuyun
Old 07-04-2022, 21:04   #3
Kübra KARAGÖZ

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
Elbirliği mülkiyetinde , ortaklarından birinin,(yada birkaçının) miras payını, ortaklık dışı bir kişiye satmayı vaad etmesi halinde sözleşme bir taahhüt muamelesi olarak geçerlidir. Ancak elbirliği ortaklığı çözülünceye kadar sözleşmenin ifa olanağının varlığından söz edilemez.Bu nedenle iştirak çözülüp paylı mülkiyete çevrilmeden öncaki aşamada açılan dava "sözleşmenin ifa olanağının bulunmaması " nedeniye ret edilir.Savunmanızda haklı olduğunuz anlaşılıyor.
Ancak bizim somut olayımızda miras olarak kalan şey taşınmaz mülkiyeti değil,miras bırakanın taşınmaz satış vaadi sözleşmesine konu kişisel hakkıdır. Sizin belirttiğiniz şekilde birçok yargıtay kararını ben de buldum. Miras kalan kişisel hak olduğu için taşınmaz mülkiyetinde olduğu gibi kişisel hakkın paylı mülkiyete dönüştürülmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Tüm mirasçıların birlikte dava açması gerekmekte ve mirasçıların bir kısmının iştirak çözümlenmeden mirasçılar dışında birine haklarını devredemeyeceğini de biliyorum. Ancak buna ilişkin yargıtay kararı bulamıyorum. Görüşünüz ve yardımlarınız için teşekkür ederim..