Mesajı Okuyun
Old 06-04-2022, 12:12   #1
Av. Seda Dönmez Doğan

 
Mutsuz Evlilik Devam Ederken Yapılan Muvazaalı Tasarrufun İptali, Mülkiyetin Eski Malik Eşe Dönüşü Mümkün Mü?

Değerli meslektaşlarım merhaba. Sizlere bir sorum var, ben işin içinden çıkamadım doğrusu, sizlerin fikirlerini duymak istiyorum. Eşi, kadın müvekkilime karşı boşanma davası açıyor ve bu davanın açıldığı gün evlilik içinde fakat mal ayrılığı rejimi sırasında kadının altınları ile alınan taşınmazı(aile konutu değil, yatırımlık arsa) yeğenine satış suretiyle devrediyor.

Erkeğin açtığı boşanma davası reddedildi. Biz devir işlemini boşanma davasının reddinin kesinleşmesinden çok sonra öğrendik. Bu sırada eş evi terk edip TMK m 166/4 için süre doldurmayı bekliyor ama süre 2023 sonunda dolacak. Müvekkil devir alan yeğenin de farklı kişiye satacağından endişeli ve isteği aslında çocuklarına ileride değerlensin diye bu taşınmazı bırakabilmek.

Benim aklıma devir işlemi için Tbk m. 19' a dayalı tasarrufun iptali açma fikri geldi ama mülkiyetin eşe bu şekilde dönmeyeceğini fark ettim. Mülkiyeti eşe döndürmenin evlilik birliği devam ederken bir yolu var mıdır? Eğer yoksa tasarrufun iptali davası sonucunda alacağım haciz/satış isteme yetkisinin boşanma sonrası mal paylaşımı sürecine etkisi olur mu sizce? Satış isteme için ilamın icrasına dayalı genel süreler mi geçerli yoksa İik ya göre taşınmaz satış süreci mi geçerli olacak?


Bir de bence hakkaniyete uygun olmayacak tasarrufun iptali kararı.