|
|
|
|
Öncelikle cevabınız için teşekkürler meslektaşım. Bizim de aklımıza ilk gelen bu oldu ancak mirasçılardan birinin mirası reddetmiş olma ihtimali durumunda o davalı açısından davanın reddine karar verilir mi, karşı vekalet ücreti ödemek durumunda kalır mıyız onu düşündük. Bu konu hakkındaki fikriniz nedir?
|
|
 |
|
 |
|
Merhaba meslektaşım, açtığımız davalarda mirasın reddi durumu ile karşılaşmadık ama mesajınız üzerine Yargıtay kararlarına baktığımda; Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin 2015/6572 Esas, 2016/10800 Karar sayılı ilamında
"Dosya içeriği ve toplanan delillerden dava konusu 2 ve 3697 parsel sayılı taşınmazın davalıların miras bırakanı..... adına kayıtı olduğu, kayıt malikinin 04/08/2011 tarihinde vefat ettiği, mirasçılarından davacının borçlusu olan ... ile mirasçı ...’nin 15/09/2011 tarihli karar ile mirası reddettikleri anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere mirasın reddine ilişkin beyanın mahkemeye ulaşması ile hüküm ve sonuç doğuracağı tartışmasızdır.
Somut olayda; eldeki dava borçlu mirasçı ...’nin ret beyanından sonra açılmıştır. O halde davanın reddine karar verilmesi ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinden davacının sorumlu tutulması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir." şeklinde karar verdiğini gördüm.
Bu karar doğrultusunda fikri kanaatim imkanınız varsa miras bırakanın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemeleri tevzi bürosundan muris adına açılan davaları sorgulayın, bu işlem doğrultusunda mirasçılar tarafından mirasın reddedilip reddedilmediğini tespit edebilirsiniz. İmkanınız yoksa ise de sadece borçlu aleyhine dava açın, açtığınız davada veraset ilamı için tarafınıza yetki verildiğinde ilgili mahkemeden veraset ilamı talep ederken özellikle
mirasçılardan herhangi birinin mirası reddedip etmediği göz önünde bulundurularak veraset ilamının çıkartılmasını talep edin. Takdir edeceğiniz üzere bazen mahkemeler hiç dikkat etmeksizin veraset ilamı çıkartmaktadırlar.
Bu şekilde mirasın reddi nedeniyle karşılaşacağınız riskleri minimize etmiş olursunuz diye düşünüyorum meslektaşım.