03-02-2022, 20:58
|
|
|
Avukatin Yargilanmasi Ihzari Inceleme Aşamasi Hakkinda
Merhaba, saygıdeğer meslektaşlarım. Müvekkil tarafından şahsıma tevdii edilen senedi, kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takibe koydum. Akabinde takip dosyasına Cumhuriyet Başsavcılığı Avukat Suçlarını Soruşturma Bürosu tarafından yazılmış bir müzekkere gördüm. Müzekkerede icra dairesinin cevaplanması istenen sorular vardı şu şekilde: Takip konusu ve yöntemi, takip hangi aşamadadır, takibe itiraz var mıdır, icra hukuk mahkemesinde açılmış bir dava var mıdır, tebligat yapılmış mıdır yapıldıysa kime ve hangi yöntemle yapılmıştır, takibin açıldığı tarih ve dosya işlemden kaldırılmış mıdır kaldırıldıysa tarihi nedir, şeklinde sorular sormuş icra dairesi de cevaplayarak göndermiştir. Bunun üzerine ilgili cumhuriyet savcılığı bürosuna gittim, dosyanın henüz tarafı olmadığımı bu nedenle şahsıma bilgi veremeyeceklerini beyan ettiler.
Sorum ise şudur: Dosyanın tarafı nasıl değilim? değilsem dosya neden avukat suçlarındadır?, hakkımda ihzari inceleme yapılıyor ise bu dosyayı görmeme engel durum yasal olarak nedir? icra takip dosyasındaki borçlunun hangi şikayeti sebebiyle inceleme başlatılmış olabilir? savcılık makamı somut emare görmez ise adalet bakanlığına sevk etmeden dosyayı kapatır mı?(kanunda bu şekilde fakat uygulamada nasıldır?)
Yardımlarınız ve cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
|