Mesajı Okuyun
Old 18-01-2022, 22:30   #7
LLM. Avukat Ömer Faruk İlgün

 
Varsayılan

Merhaba;
Örnek olayda;“Davacı, davalı şirket tarafından inşa edilen binadan daire satın aldığını,dairenin zamanında teslim edilmediğini ileri sürerek kira kaybı olarak ödenmesi gereken miktarın tahsili için yaptığı icra takibine vaki itirazın
iptalini istemiştir. Mahkemece, (sulh hukuk mahkemesi) davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir. Bir hukuki işlemin 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde kanunda tanımlanan taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir. Somut uyuşmazlıkta davacı ile davalı şirket arasında konut alım satımına ilişkin sözleşme imzaladığı, taraflar arasındaki sözleşme ilişkisinin 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığı anlaşılmaktadır. 4077 sayılı yasanın 23. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Taraflar arasındaki uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında kaldığına göre davaya bakmaya tüketici mahkemesi görevlidir.”
Yargıtay 13. HD, 2.9.2014-24683-24512
Bir diğer olayda;Davacı, sözleşme gereğince süresinde teslim edilmeyen daire nedeniyle, satıcı olan davalıdan kira mahrumiyeti tazminatı isteyebilir. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir.
Bu açıklamalar gereğince geciken ay kadar rayiç kira bedeli istenebilir. Önce arabulucuya başvurulması gereklidir.