Mesajı Okuyun
Old 23-12-2021, 16:03   #6
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

İşçi alacağı davasında hizmet tespiti davası bekletici mesele yapıldığı için süreç çok uzuyor. Hizmet tespiti davası 4-5 yıl sürer. Alacak davası da bir o kadar sürse ve alacak davası sonrasında yapılacak icra takibine teminat yatırılsa, alacak ancak 10 yıl sonra tahsil edilebilir. Dava sürecinde alacağın tahsil edilemez hale gelmesi olasılığı da var.

Hizmet tespiti davasında ücretin ispatı için HMK md. 200 sınırı geçerli malum. Bu da gerçek primin ispatını zorlaştırıyor. Dikkat etmek gerekli yoksa dava reddedilir ve en az 1,5-2 yıl boşa gider.

Eğer hizmet tespiti davası açılacaksa, işçi alacaklarındaki zamanaşımı ve işverenin arabulucuk toplantısına katılmadığı düşünülerek, bazı alacaklar için kısmi dava açmak yerine gerekirse alınabilecek miktarın üzerinde talepte bulunmak faydalı olacaktır. Yoksa, örneğin fazla çalışma ücretinde zamanaşımı nedeniyle hak kaybı oluşabilir.

Yerinizde olsam meslektaşım, öncelikle prime esas kazancın ispatının mümkün olup olmadığına bakardım. Eğer ispat mümkünse, müvekkilin bakış açısına göre hareket ederdim. Prime esas kazancın artırılmasını önemsemeyebilir hatta size ödeyeceği vekalet ücreti nedeniyle davanın açılmasını istememesi bile olası. Bu durumda alacak davası yeterli olacaktır. Bazen işçi, alacağına kavuşma süresini önemsemez. Önemli olan tüm haklarına kavuşmaktır. O zaman hizmet tespiti anlamlı hale gelir.

Meslektaşımız söylediği gibi aslında hizmet tespiti davasından feragat mümkün değildir. Zira kamuyu ilgilendirir. Ancak uygulamada sulh ve feragatin kabul gördüğü oluyor.

Bana sonradan gelen bir hizmet tespiti davası var. 2010'da açılmış ve hala tanık dinliyoruz.