Mesajı Okuyun
Old 09-12-2021, 17:40   #10
Admin

 
Varsayılan

22. maddedeki bağımsız bölümleri kullananların müteselsil sorumluluğunu konuşuyorsak size katılıyorum. Bence de 22. madde emredici olarak düzenlenmiş ve yönetim planı ile bu maddenin devre dışı bırakılamayacağı ileri sürülebilir.

Öte yandan 22. maddenin kat maliklerinin müteselsil sorumluluğunu değil, bağımsız bölümleri kullananların müteselsil sorumluluğunu düzenlediğine dikkat etmemiz gerek.

Sizin sorunuzda tartıştığımız konu ise kat malikinin genel giderlere katılma borcunun yönetim planı ile değiştirilip değiştirilemeyeceği (yani 20.maddedeki düzenleme).

Farklı bir senaryo düşünelim: Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen bir binada kat maliklerindenbiri herhangi bir nedenle diğer kat maliklerinden 3 metre eksik bir daire almayı kabul ediyor. Bunu kabul eden kat maliki, "ben bu daireyi alırım ama yeni binada aidat ödemem, bunu yönetim planına yazacağız" diyor ve herkes de bunu kabul ederek yönetim planına bu hususu geçiriyor. Bu anlaşma KMK 20 madde kapsamında geçerli midir, değil midir?Eğer geçerlidir diye düşünüyorsanız, kat maliklerinin genel giderlere katılma şekli (ve genel giderlerden sorumluluğu) yönetim planı ile değiştirilebilir sonucuna varırız ki, bu durumda sizin olayınızdaki yönetim planının da KMK 20'ye tercihen uygulanacağı sonucu çıkar.