Mesajı Okuyun
Old 27-09-2021, 11:24   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avukat6611
Üstadım, peki geçit hakkıyla birlikte aleyhine geçit hakkı kurulması talep edilen taşınmaz üzerinde “ dava kesinleşene kadar geçit ihtiyacımızın karşılanması için ihtiyati tedbir kararı “ istenebilir mi?
Zira lehine geçit halkı talep etmeye hazırlandığımız 20 davacının arazisi fındık tarlası sezonda bunların toplanması, işlenmesi, satılması için mutlak surette geçit hakkına ihtiyaç var.

HMK m.389 uyarınca ihtiyati tedbir; “Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir. ”

ihtiyati edbir konusunda hakime geniş takdir hakkı tanınmıştır. Dolayısı ile bu konuda ihtiyati tedbir kararı verilir veya verilmez diye kesin olarak sonuca varma imkanı bulunmamaktadır.

Somut olayda,"fındık mahsulünün toplanması,işlenmesi ve satılması" ihtiyacının doğması , maddede geçen "... gecikme nedeni bir sakıncanın yahut ciddi bir zararun doğmasından endişe duyulmasına sebebiyet vermesi " tanımına uygun düştüğünden bana göre belirli bir kirayı karşıyacak teminat karşılığı ihtiyati tedbir kararı verilmesi mümkümdür.