Mesajı Okuyun
Old 05-08-2021, 18:06   #6
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Salim
Peki hak sahibinin taşınmaz üzerindeki haklarını kısmen (mesela 1/2 oranında) Noter muvafakatnamesiyle devretmesi halinde bu geçerli olur mu? (Yarı hakkının devredilmesi düşünülen taşınmaz bir tarla.)

2/b arazilerinin satışı ile ilgili 6292 sayılı K. m.6/10'da ve önceki cevabımızda geçen Milli Emlak Genel Tebliğinde, kullanıcının sahip olduğu satın alma hakkının devir edilebileceği kabul edilmiş, pay devri konusunda bir açıklık getirilmemiştir.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8/3 m.göre ; geleneksel tarımın uygulandığı arazilerde, paya isabet eden taşınmazın 20 dönümü , dikili arazilerde 5 dönümü ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dönümü aşmaması (asgari tarımsal arazi büyüklüğünün üzerinde olmaması) halinde ifraz ve hisse devri yapılamayacağı gibi ,Kanunun 8/A m.göre , (ifraz haline) ifraz edilecek kısmın il ve ilçe bazında ilan edilen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünün de üstünde olması gerekir.
Bu durumda; 5403 sayılı K.daki miktarlara uyulmak koşulu ile, kullanıcının satın alma hakkının belirli bir payını (sorudaki gibi 1/2 payını) devir edebileceğini düşünüyorum.