|
Değerli meslektaşım, benim kimlik fotoğrafım, telefon numaram, T.C. kimlik numaram, vs sanırım birkaç milyon kişidedir. Zira 20 yıl önce ayakkabı alırken mağazaya verdiğim telefon numarasına, ilin belediye başkanından tüpçüsüne kadar herkes mesaj gönderiyor. Bir de abonelikler için verdiğimiz kimlik fotokopisi, vs düşünüldüğünde, hakkımda benden daha çok bilgiye sahip dolandırıcılar olduğundan şüphem yok. Zira bizde, yolda yürürken bile kimlik fotokopisi vermek adettir.
Kimlik aslı, fotokopisi, fotoğrafı, vs yapılacak sözleşmelerde irade beyanını ispat aracı olarak kullanılamaz. TBK 15/1'e göre yazılı sözleşmelerde borç altına girenin sözleşmede el yazısı ile imza atması gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla kurulacak bir yazılı sözleşmede kişinin imzasının bulunmaması, sözleşmeyi bu kişi açısından sakatlayacaktır. Sözlü sözleşme ise zaten konu dışı gözüküyor.
Kimlik bilgileri, aslı, fotokopisi, vb kullanılarak ve başkası tarafından imza atılarak sözleşmeler kurulabiliyor. Bunu özellikle GSM firması değişimlerinde ya da GSM hattı açmada kullanıyorlar. Sözleşmedeki imzanın kimlik bilgileri kullanılan kişiye ait olmadığı tespit edildiğinde, sözleşmenin hükmü kalmıyor. Tabii, borçtan kurtulunsa da işlem ve yargılamalar için mesai harcamak gerekiyor. Böyle bir durumun önüne geçmek ise imkansız.
İnternet'te faaliyet gösteren bazı firmalar üyelikleri, onaylı ve onaysız olarak ikiye ayırıyorlar. Örneğin kişi T.C. kimlik no, ad-soyad gibi bilgileri girerek üye olduğunda onaysız üye oluyor. Özçekim fotoğrafını göndererek(kimlikteki fotoğrafla karşılaştırılması için) üyeliğini onaylı hale getirebiliyor. Ancak ne olursa olsun, hangi bilgi verilirse verilsin, hangi fotoğraf gönderilirse gönderilsin, imza bulunmadığı sürece sizin sorumluluğunuz doğmaz. Ama dediğim gibi adınıza bir işlem yapılırsa, bu işlemin sizin tarafınızdan yapılmadığını ortaya koymak için zaman harcamanız gerekebilir.
Kimlikteki çip ile kredi kartındaki çip aynı mantığa sahip. Çip, kartın kopyalanmamasını sağlar. Örneğin çipsiz bankamatik kartıyla alışveriş yapan birçok insan var. Bu, oldukça tehlikeli. Zira çipsiz kartın bilgileri pos cihazı görünümlü aletlerle kopyalanarak, kartın benzeri üretilebiliyor. Ama çipli kartta bu sorun olmuyor.
Kişisel bilgilerinizi başkaları ile paylaşabilirsiniz. KVKK bu durumda, bilgileri alan için yükümlülükler getiriyor. Buna göre bir başkasının kişisel verileri alınacaksa bu kişiden, bilgileri almak, bilgileri işlemek, bilgilerin yurt dışına nakli için ve bilgilerin kimlerle paylaşılacağı konularında izin almak ve bu kişiyi de bu konularda bilgilendirmek gereklidir.
KVKK kişilere de başvuruda bulunarak, hangi bilgilerine sahip olunduğu, nasıl işlendiği, kimlerle paylaşıldığı gibi konularda bilgi alma hakkı veriyor. Örneğin siz Papara'ya başvurarak, "Sizde hangi kişisel bilgilerim var, nasıl işliyorsunuz, kimlerle paylaşıyorsunuz" gibi sorular sorabiliyorsunuz. Cevaplamazlarsa ya da yeterli bir cevap vermezlerse kurula şikayet edebiliyorsunuz. Tabii mevcut bilgilerin silinmesini isteme hakkınız da bulunuyor.
Sizin olayınızda temelde yapmanız gereken bir işlem yok. X GSM firması size icra takibi yaparsa, sözleşmedeki imzanın size ait olmadığını söyleyerek itiraz etmeniz gerekecektir. Yani öncelikle bir sorunla karşılaşmalısınız ki ne yapabileceğinizi görmek mümkün olsun. Sorun yoksa, işlem de yoktur.
|