|
İİK 36 md
İcranın geri bırakılması için verilecek süre(2)
Madde 36 – (Değişik: 2/3/2005 – 5311/5 md.)
İlâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu,...........
.........Ücreti ilgililer tarafından verilirse bölge adliye mahkemesi veya Yargıtayca icranın geri bırakılması....
...Nafaka hükümlerinde böyle bir süre verilemez.
......
Bu hüküm İİK da ilamların icrası bölümünde işlenmiştir. Nitekim bu husus bundan önceki maddelerin içeriğinden de kolayca anlaşılmaktadır.
İİK Madde 34 – İlamların icrası her icra dairesinden talep olunabilir. Alacaklı yerleşim yerini
değiştirirse takibin yeni yerleşim yerini icra dairesine havalesini isteyebilir.
Takibin başlaması :
Madde 35 – Takip, ilamın icra dairesine tevdii ile başlar. ....
İLK SORUNUZ ilam ile ilgili olduğundan bu konuda te hiri icra kararı alabileceğinizi sanmıyorum. İcra müdürlerini aşsanız dahi bu yöndeki talebiniz mahkemece reddedilecektir.
T.C.YARGITAYSEKİZİNCİ HUKUK DAİRESİ
Esas : 2017/10449-Karar : 2017/15408-Tarih : 16.11.2017
--Nafaka Alacağında İcranın Geri Bırakılması İstenemez –
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda … 4.İcra Hukuk Mahkemesi’nin 29.07.2016 tarih 2016/950E-2016/843 …. Sayılı kararıyla şikayetin reddine karar verilmiş olup, Mahkeme hükmüne karşı borçlu vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine … Bölge Adliye Mahkemesi 22. Hukuk Dairesi’nce istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiş, bu kez borçlu vekili tarafından Bölge Adliye Mahkemesi kararının temyizi üzerine Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü;
KARAR
Tedbir nafakasına ilişkin ara kararına dayanılarak başlatılan ilamsız takipte, borçlunun itirazı üzerine, alacaklının itirazın kaldırılması talebinin kabul edildiği alacaklı tarafından karar icra dosyasına sunularak takibe devam edilmesinin istendiği, borçlunun itirazın kaldırılması kararını tehir-i icra talebiyle temyiz ettiğinden tarafına mehil vesikası verilmesi talebi üzerine alacaklı vekili mehil vesikası verilmesi işleminin iptalini talep etmiştir. Mahkemece şikayetin reddine karar verilmesi üzerine şikayet eden alacaklı vekilince istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, Bölge Adliye Mahkemesi’nce İİK’nun 36/4 maddesi uyarınca nafaka alacaklarında icranın geri bırakılması için süre verilmeyeceği, takibe konu edilen nafaka alacağı her ne kadar ilamsız takibe konu edilen tedbir nafakası alacağı ile ilgili itirazın kaldırılması kararına ilişkin olmasına rağmen nafaka alacaklarının ilamlı veya ilamsız icra takibi ayrımı yapılmaksızın zorunlu yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak hükmedildiklerinden dolayı, diğer alacaklardan farklı olarak icranın geri bırakılması prosedüründen ayrı tutulduğu, bu nedenlerle nafaka kararının hiçbir şekilde tehiri icra talepli olarak temyiz edilemeyeceği gerekçesiyle, istinaf isteminin reddi yönündeki mahkeme kararı doğru olduğundan istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir. Hüküm şikayet eden alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi’nce ilk derece mahkemesinin istinaf isteminin reddi yönündeki kararı gerekçeye esas alınmış ise de; dosyada yapılan incelemede böyle bir karara rastlanılmamıştır. Ayrıca Bölge Adliye Mahkemesi’nin delillerin değerlendirilmesi ve gerekçe başlıklı bölümünde isabetli bir şekilde nafaka ilamlarının temyizinde İİK’nun 36/4 maddesi uyarınca nafaka alacaklarında icranın geri bırakılması için süre verilmeyeceği yönündeki kabulüne rağmen, hüküm kısmında bu kabule aykırı sonuca varılmıştır. Bölge Adliye Mahkemesi’nce yukarıda belirtilen nedenlerle öncelikle bu aykırılığın giderilmesi için kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: ............ BOZULMASINA, istek halinde peşin harcın temiz edene iadesine, 16/11/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İKİNCİ SORUNUZ ile ilgili olarak ise, yanlış anlamadıysam evi terk eden erkek. Ortak hanede kalan ise kadın. Kadın eşinin evi sebepsiz yere terk ettiği ve bu nedenle onun desteğinden yoksun kaldığını, evi terk eden eşinin ev ihtiyaçları vs ile de ilgilenmediği gibi nedenlerle önlem nafakası istemiş..
Bu sebeple açılan bir davada evi sebepsiz yere terk ettiği iddia edilen kişi hali ile evi haklı olarak terk ettiğini ispat etmek zorunda kalacaktır. Tıpkı, ilamsız takiplere karşı açılan menfi tespit davalarında ispat yükünün davalı alacaklıda olması gibi ...Bu gibi menfi tespit davalarında da ispat yükü, kural olacak davalı/alacaklıdadır.
Bu yönü ile mahkeme kararı yerindedir.
|