24-05-2021, 12:49
|
#4
|
|
1.TMK.336/1’e göre evlilik sürecinde anne ve baba velayeti birlikte kullanır. Günlük işlerde anne veya babanın birisi diğerinin rızasını alarak tek başına da velayeti kullanabilir. Mirası reddi günlük işlerden sayılmayacağı gibi eşlerden birisi ile küçük arasında yarar çatışması bulunduğundan rızasını beyan edemeyeceğinden, küçüğe temsil kayyımı atanması gerekir.
2.Kayyımın açılacak mirasın reddi davasında davalı olarak değil davacı olarak yer alması uygun düşer. Mirasın reddi talebi ile kayyım atanması talebi ayrı ayrı esas ve karar numarası alacağından, kayyım atanması talebinin ayrı bir dilekçe ile yapılması uygun olur. Yalnız mirasın reddi dilekçesinde “küçüğe temsil kayyımı atanması için başvurulacağı/başvurulduğu , atandığında kayyıma davacı sıfatıyla husumet yöneltilmesinin talep edildiği” yazılabilir.
3.Küçük ergin olduktan sonra, kendisi hakkında veli yada kayyım tarafından yapılan işlemin iptalini gerektiren yasal nedenler varsa, bu nedenlere dayalı olarak iptal talebinde bulunabilir. Yoksa salt "yapılan işlem benim isteğime aykırıdır" diyerek iptal isteyemez. Diye düşünüyorum.
|