Konu
:
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescili Davasında Davalılar
Mesajı Okuyun
20-05-2021, 12:12
#
6
vayvayva
Alıntı:
Yazan
Yücel Kocabaş
Terditli davada, bir asıl talep ( tapu iptali yada tazminat) birde feri talep (tenkis) olmak üzere iki kademe vardır. Sizin ifade ettiğiniz gibi aynı davalıya karşı “
iptal ve tescil, olmazsa tazminat, olmazsa tenkis
” şeklinde üçlü kademeli terditli dava açılamayacağını düşünüyorum.
Bana göre davanızı aşağıdaki kurallara uygun düşecek şekilde açmalısınız.
1.)
Şu andaki tapu maliki iyiniyetli değilse (ki taşınmazı elinde bulunduran davacının kardeşi olduğundan muvazaayı bilen yada bilebilecek durumda olduğundan iyiniyetli olmadığı ileriye sürülebilir.) aleyhine
tapu iptali ve tescil olmadığı takdirde tenkis davası
açılabilir. Bu konuda davacı olarak tercih hakkınız vardır. Tapu iptali yerine tazminat talebinde bulunabilir. O takdirde dava muris muvazaası nedeni ile
tazminat olmadığı takdirde tenkis
olur. Zaten tapu maliki aleyhine açılan davada; tapu iptali talebi kabul edilmez ise aynı kişi hakkındaki tazminat talebi de ret edilir. Bu yönden ayni kişi hakkında tapu iptali olmadığı takdirde tazminat talep etmek anlamsız olur.
2.)
1 numaradaki talebinizin kabul edilmemesi halinde (şu andaki tapu malikinin iyiniyetli sayılması halinde) diyerek , aynı davada miras bırakanın lehine işlem yaptığı ilk malik aleyhine, muris muvazaası nedeniyle
tazminat olmadığı takdirde tenkis
talebinde bulunabilirsiniz.
3.)
Bu taleplere ek olarak miras bırakanın ölüm tarihinden itibaren
ecrimisil
isteyebilirsiniz. Olayda manevi tazminat talep edilemeyeceği kanısındayım.
Üstadım meramımı tam ifade edememişim, terditli dava kısmında katılıyorum. iptal ve tescil ya da tazminat demek istedim. Örneğin ihtiyati tedbir isteyeceğim ama yine de taşınmaz dava sürecinde bir şekilde elden çıkar ya da benzer bir durum olursa tazmin edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu anlamda olmazsa tazminat dedim.
Bunun yanı sıra yeni tarihli şöyle bir karar var:
https://scontent.fsaw2-2.fna.fbcdn.n...&oe=60CCB 80B
Anlaşılan davayı şu anki maliklere ve ara maliklere yöneltmek gerekiyor. Yine de tam emin olamadım.
vayvayva
Üye Kimliği
vayvayva İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
vayvayva İsimli Üyeye Email Gönderin
vayvayva İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın