|
|
|
|
Teşekkürler üstadım. Ben de aynı kanaatteyim ancak hepsini göster diyen meslektaşlar da vardı. Mantık olarak da iptal edilecek ve şu an elinde bulunduran maliklere davayı yöneltmek doğru olacaktır zaten.Şu an elde bulundurulan daire/daireler için iptal ve tescil, olmazsa tazminat, olmazsa tenkis. Elden çıkarılan daire/daireler için miras payı oranında rayiç bedelden tazminat. Ayrıca ecrimisil ve bir ihtimal manevi tazminat isteyebilirim diye düşünüyorum. Manevi tazminat konusunda emin değilim bir düşüneceğim. Husumeti de doğrudan maliklere yönelteceğim.
|
|
 |
|
 |
|
Terditli davada, bir asıl talep ( tapu iptali yada tazminat) birde feri talep (tenkis) olmak üzere iki kademe vardır. Sizin ifade ettiğiniz gibi aynı davalıya karşı “
iptal ve tescil, olmazsa tazminat, olmazsa tenkis” şeklinde üçlü kademeli terditli dava açılamayacağını düşünüyorum.
Bana göre davanızı aşağıdaki kurallara uygun düşecek şekilde açmalısınız.
1.)Şu andaki tapu maliki iyiniyetli değilse (ki taşınmazı elinde bulunduran davacının kardeşi olduğundan muvazaayı bilen yada bilebilecek durumda olduğundan iyiniyetli olmadığı ileriye sürülebilir.) aleyhine
tapu iptali ve tescil olmadığı takdirde tenkis davası açılabilir. Bu konuda davacı olarak tercih hakkınız vardır. Tapu iptali yerine tazminat talebinde bulunabilir. O takdirde dava muris muvazaası nedeni ile
tazminat olmadığı takdirde tenkis olur. Zaten tapu maliki aleyhine açılan davada; tapu iptali talebi kabul edilmez ise aynı kişi hakkındaki tazminat talebi de ret edilir. Bu yönden ayni kişi hakkında tapu iptali olmadığı takdirde tazminat talep etmek anlamsız olur.
2.) 1 numaradaki talebinizin kabul edilmemesi halinde (şu andaki tapu malikinin iyiniyetli sayılması halinde) diyerek , aynı davada miras bırakanın lehine işlem yaptığı ilk malik aleyhine, muris muvazaası nedeniyle
tazminat olmadığı takdirde tenkis talebinde bulunabilirsiniz.
3.) Bu taleplere ek olarak miras bırakanın ölüm tarihinden itibaren
ecrimisil isteyebilirsiniz. Olayda manevi tazminat talep edilemeyeceği kanısındayım.