Mesajı Okuyun
Old 19-05-2021, 12:35   #1
Av. Gamze USTA

 
Mutlu Yapi Kullanim Izni Alindiktan Sonra Imar Durum Belgesi Ve Yapi Ruhsatinin Iptal Edilmesi

Merhabalar sevgili meslektaşlarım , bir konuda görüşlerinizi rica edeceğim
Müteahhit müvekkil arsa payı sahipleri ile APKİS imzaliyor ve inşaata başlıyor . Bu aşamada komşu parsel site sakinlerinden biri imar durum belgesi ile buna dayalı düzenlenen yapı ruhsatlarının iptali davasını ikame ediyor. Müteahhit firma Davalı idare yanında müdahil olarak davaya katılmakta.Sözkonusu dava neticeten Danıştay tarafından süre yönünden reddediliyor. Bu süreçte YD kararı sebebiyle inşaat duruyor ve Danıştayın Reddi sonucu ruhsat yeni numara alarak yenileniyor ve inşaat tekrar aktif hale geliyor. Bu kez komşu parsel site yönetimi yeni ruhsat numarasına istinaden yeni bir imar durum belgesi ve buna dayalı ruhsatın iptali davası ikame ediyor . Bu arada yapı tamamlanarak yapı kullanım izin belgesi alınıyor. Müvekkil müteahhit firma kendisine ait dairelern büyük çoğunluğunu devrediyor. Son 2 adet Dairesi kalmış durumda.
Bu hafta idare mahkemesince dava konusu işlemlerin (imar durum belgesi ve buna dayalı olarak verilen yapı ruhsatlarının) iptaline karar verilmiştir.
Bilgim kazanılmış hak olduğundan bahisle mevcut yapının etkilenmeyeceği yönündedir. İstinaf edeceğiz ancak neticeten idare mahkemesinin verdiği Red kararı en nihayetinde onansa dahi, bu durumda birkaç soru aklımıza takıldı:
1-nihayetinde imar durum belgesi ve yapı ruhsatlarının iptali kararı oynandığı taktirde yapıda fiilen neşekilde sonuç doğurmaktadır?
2- Yapının yıkım ile karşı karşıya kalması muhtemel midir ? Bu durumda daire satın alan kişilerin hakları ne olacaktır?
3- davalı idarenin verdiği ruhsata uygun şekilde yapıyı tamamlayan müteahhitin sorumluluğu ne olacaktır?
Değerli görüşlerini iletecek meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim ...