Mesajı Okuyun
Old 25-04-2021, 13:25   #3
Turkuazqq

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
1.) Tapulu taşınmazlarda adi satış sözleşmesi hukuken geçerli değildir. Ancak bu sözleşme TBK.183 ve dev.m.göre düzenlenen " alacağın temliki" sözleşmesi yerine geçer. Alacağın temliki belgesi olarak geçerlilik kazanır.

2.) Alacağın temliki ile yüklenici, KKİS'den doğacak haklarını temlik etmiştir. Yüklenicinin hakkı ise inşaatı %90 ve üzerinde tamamlaması ve ayrıca arsa sahibinin diğer zararlarını karşılaması anında doğar. Ancak o zaman yükleniciden yada yüklenicinin halefi olarak arsa sahibinden tapunun verilmesi talep edilebilir. Ayrıca 30.09.1988 T. 2/2 sayılı İçt. Brl.K.na göre " taraflar arasında geçerli satış sözleşmesi bulunmasa dahi, dairenin alıcıya teslimi ve alıcının edimini yerine getirmesi halinde alıcı dairenin adına tescilini satıcıdan isteyebilir." Bunun içinde öncelikle taşınmazın yüklenici adına tescil edilmiş olması gerekir.

3.) Alacağım temliki sözleşmesi iki taraflı bir sözleşme olduğundan, yüklenici tek taraflı olarak sözleşmeden dönemez. Ancak haklı nedenleri varsa (örneğin sözleşme hükümlerine uyulmayıp bedelin süresinde ödenmemesi gibi) sözleşmenin feshini mahkemeden talep edebilir. Ayrıca daireyi tapuda başkasına satmak sureti ile de dolaylı olarak dönmüş olur.

4.) Kat irtifakı tapu paydaşları arasında kurulacağından, tapu alınmadıkça adına kat irtifakı tesisi istenemez. Diye düşünüyorum.
Üstadım yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Cevaplarınız bana başka ihtimalleri düşündürdü şöyle ki 3.numaralı cevabınızdan yola çıkarak harici satım sözleşmesi alacağın temliki hükümlerine göre geçerlilik kazanıyor ve bu sözleşmeye göre müvekkil kalan bedeli inşaat tesliminde ödemekle yükümlü (sözleşmenin fotoğraf linki eklidir) peki yüklenici inşaatı yüzde 90-95 oranında tamamlamış ve diğer yükümlülüklerini de yerine getirmişse dava yoluyla kalan bedelin (temlik sözleşmesinde inşaat teslimiyle ödenecek olan bedel + tamamlanmamış cüzi inşaat bedeli) ödenmesine hazır olunduğu ve tapu iptal ve tescil davası açılabilir değil mi?
4 numaralı cevabınıza göre eğer KKİŞ de belli aşamalarda arsa payının yükleniciye kademeli olarak devri öngörülmüş ve yüklenicinin şuan arsa payı mevcut ise bu şekilde konuta tekabül eden arsa payı ve kat irtifakı alıcıya devredilebilir mi? Devredilirse alıcının bunu başkasına satması sonucu yeni kişi inşaat tamamlanınca resen kat maliki olur mu?