Mesajı Okuyun
Old 24-04-2021, 09:58   #3
Av.3

Alıntı:
Yazan Av. Engin EKİCİ
..

Değerli üstadım.

Ben de aynı düşüncedeyim. Hizmet bedeli olarak talepte bulunduk , itiraz üzerine itirazın iptali davası açmaya hazırlanıyoruz. Fakat bu konuda Yargı kararı aradım bulamadım .

BK m.520

Simsarlık sözleşmesi, simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşmedir.

Burada sözleşme kurulmasından kasıt tapuda devrin gerçekleştirilmesidir. Buna karşın
iş sahibi, dürüstlük kurallarına aykırı olarak sözleşmeyi yapmazsa,

BK m.175 “(1)Taraflardan biri, koşulun gerçekleşmesine dürüstlük kurallarına aykırı olarak engel olursa, koşul gerçekleşmiş sayılır.

Şeklinde düzenlenmiştir . Somut olaya gelecek olursak sözleşmede satış bedeli belirlenmiş ve devrin tarihine kadar kararlaştırılmış, alıcı satıcı ve emlakçı tarafından imzalanmış ancak devir tarihinde gerekçe gösterilmeksizin alıcı ve satıcı tapuya gelmemiştir.

Burada BK 175 lafzındaki taraflardan biri ifadesi satıştan her ikisi de vazgeçer ise iki taraftan da ücret hakedişini engeller mi? Buradaki dürüstlük kuralını nasıl yorumlamalıyız ? Örnek yargı kararı varsa paylaşabilir misiniz. Çok teşekkür ederim . Saygılarımla