26-03-2021, 09:51
|
#2
|
|
MÖHUK MADDE 13 – (1) Evlenme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlenme anındaki millî hukukuna tâbidir.
MADDE 14 – (1) Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.
5901 s.Türk Vatandaşlığı K. MADDE 16 – (1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde;…
Tarafların Almanya'daki evlilikleri Türkiye'de geçerlidir. Evliliği varlığı Alman makamlarından alınan Apostil şerhli belge ile ispat edilebilir. Ancak kararın Türkiye uygulanabilmesi için evlilik kaydının Türkiye'deki nüfus kayıtlarına da işlenmesi gerekir.
Davalı Bulgar vatandaşı kadın Türk'le evlenmekle Türk Vatandaşlığı K. m.16'ya göre Türk vatandaşlığını kazanmış ise, sorun yoktur. Türk hukukuna göre anlaşmalı olarak boşanabilirler. Kadın Türk vatandaşlığına geçmemiş ise MÖHUK 14 gereği öncelikle müşterek konutlarının bulunduğu ülke hukuku, yoksa Türk hukuku uygulanır.
Anlaşmalı boşanmada anlaşma protokolü hazırlanarak dilekçeye eklenir. Yada taraflar anlaşma şartlarını mahkemedeki ifadelerinde belirtebilirler. Taraf asillerin duruşmada bizzat hazır bulunarak beyanda bulunmaları ve beyanlarını imzaları ile onamaları gerekir.
|