Mesajı Okuyun
Old 24-03-2021, 06:35   #7
Cumhur Okyay

Alıntı:
Yazan Avukat6611
Merhaba üstadım.

Murisin Almanya’da ve Türkiye’de malları bulunuyor. Türkiye’de takpastaki sorguda 11 gayrimenkul çıktı. Müvekkilim murisin diğer malvarlıkları hakkında bilgisi olmadığı için tereke tespit davası açtım. Almanya’yadaki mallar için ilgili yerlere müzekkere yazılmasını istedim.

Tam olarak bilmediğimiz tereke için tereke tespit davasının sonlanmasını mı beklemeliyim. Yoksa Şimdi zamandan kazanmak için ortaklığın giderilmesi davası açıp,açmış olduğum tereke tespit davası ile birleştirmeli miyim? Bekletici mesele mi yapmalıyım bilemedim.

Zira Muris muvazaası yapıldığını düşündüğümüz menkul ve gayrimenkuller de var bunun için ayrı tapu iptal ve tescil davası açacağız. Bir çok dava çeşidi açmak zorunda olduğumdan zaman önemli diye düşünüyorum.

Merhaba,
Açacağınız bir dâvayı, derdest olan terekenin tesbiti dâvası ile birleştirmenize gerek yok. Diğer bir anlatımla ; Türkiye hudutları dahilinde bir gayrimenkul, şayet muris adına tapuda kayıtlı ise, anılan gayrimenkul ya da gayrimenkuller hakkında doğrudan ortaklığın giderilmesi davasını açabilirsiniz/ açınız.Ortaklığın giderilmesi davası başka dâvaları beklemeaz ve bu dâvalarda terekenin tümünün tesbiti gibi bir işlem yapılmaz. Tenkis ve denkleştirme dâvalarında ise, murisin tüm terekesinin tesbiti ile saklı pay, miras payı hesapları (ihlalleri) yapılmaktadır. Kolay gelsin...