Mesajı Okuyun
Old 23-03-2021, 14:28   #1
Avukat75

Varsayılan Sigortalılık başlangıcının tespiti davası-davalı taraf

Merhaba.

Sigorta giriş tarihi emeklilik şartları açısından belirleyici, malum. Özellikle 08.09.1999’dan önce olması önemli. Sadece bir günlük girişin (primin) olması dahi durumu değiştiriyor. Araştırabildiğim kadarıyla, sadece bir günlük çalışmanın (sigorta girişinin) tespiti için açılan davalar sigortalılık başlangıcının tespiti davası olarak adlandırılıyor.

5521 sayılı kanunun 7/3 maddesi, “hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere” sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, dava açmadan önce SGK’ya başvuru zorunlu diyor. Yani hizmet tespiti davalarında SGK’ya başvuru zorunluluğu yok !

Ancak araştırabildiğim kadarıyla, sigortalılık başlangıcının tespiti davası olarak adlandırılan davalarda, hem SGK’ya başvurunun zorunlu olduğu, hem de davalı olarak sadece SGK’nın gösterilmesi gerektiği (işverenin davalı olarak gösterilmesinin gerekmediği) şeklinde kararlar var!

Bana gelen olayda, müvekkil 1985’te bir kollektif şirkette birkaç ay çalışmış, işe giriş bildirgesi düzenlenmiş (belgede SGK’nın kaşesi de var) ancak SGK kayıtlarında bu çalışmayla ilgili bir gün dahi gözükmüyor! İşveren ise kollektif şirket ve muhtemelen zaman içinde tasfiye olduğundan veya sicilde kaydı terkin edildiğinden şu an aktif değil.

İşvereni davalı göstermeyip, sadece SGK’yı davalı göstererek bir günlük sigortalılık girişinin tespiti için dava açmayı düşünüyorum. Tabi önce SGK’ya başvurduktan sonra. Ancak kafama takılan husus, bir günlük de olsa, çalışmanın tespiti amaçlı açılacak bu dava, aslında niteliği itibariyle hizmet tespiti davası değil midir? Mahkeme, ‘bu dava hizmet tespiti davasıdır, işvereni de davalı göstermen gerekirdi’ der mi diye tereddüt ediyorum? Ki işvereni davalı göstermek oldukça uğraştırıcı olacak, çünkü ihya vs süreçleri de gündeme gelebilir!

Kısaca, işvereni davalı göstermeyip sadece SGK’ya karşı dava açılmasında bir mahsur var mıdır? Biraz uzun oldu ama, zamanı olup fikrini paylaşan olursa sevinirim.

Saygılarımla.