Mesajı Okuyun
Old 22-02-2021, 20:33   #1
Av.Berkay KARASU

 
Soru Miras Reddi Sonrası Tapuda İşlem Tesis Edilememesi

Merhaba sevgili meslektaşlarım,
Karşılaştığım problemi kısaca özetlemek gerekirse;
2013 yılında, bekar iki kardeş, babalarının vefatı sonrasında 3 aylık süre içerisinde mirası reddediyorlar ve dava kesinleşiyor. Anne ve baba çok önceden boşanmışlar, yani muris ölüm zamanında bekar. Yanılma sebebiyle babadan borç kalacağını düşünen ret işlemi yapan kardeşler, yakın zamanda babalarından 1 adet gayrimenkul kaldığını öğreniyorlar.
Miras reddi davasının ilamı ile birlikte tapuya gidilip gayrimenkul üzerinde miras reddi sebebiyle hak sahibi olmadıklarını beyan edip diğer mirasçılar hala ve amcası için işlem tesis edilmesini talep ediyorlar. Tapu ise 2015 yılında ellerine gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yazısını göstererek; miras reddi kararında sonraki mirasçıların isimleri ve payları belirtilmesi gerektiği, sunulan ilamda bu durum belirtilmediği için işlemi yapamayacaklarını söylemiştir.
Müvekkil adına Sulh Hukuk Mahkemesi'nde ret işlemi yapan mirasçılar adına yeni bir veraset davası açılıp alınan kararda; sonraki mirasçıların ve paylarının belirtilmesi talep edildiğinde dava reddedilmiş, gerekçe olarak en yakın yasal mirasçılar mirası reddettiği için mirasın tasfiyeye tabi olduğu söylenmiştir.
Bu durumda tapuda ki gayrimenkulun mirası reddeden müvekkillerden diğer yasal mirasçılara nakli için nasıl bir yol izlenmelidir. Karar için istinafa giderek 2.zümre mirasçıların görmezden gelinerek terekenin tasfiyeye tabi olduğuna hükmetmenin hatalı olduğunu mu belirtmeli? Siz değerli meslektaşlarımın görüşlerini bekliyorum.
İyi çalışmalar.