Mesajı Okuyun
Old 17-02-2021, 10:29   #3
Av. Suat

 
Varsayılan

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/23689 E. 2017/2951 K. sayılı Kararı şu şekildedir:

“…Davacı kadın adli yardımdan atanan avukatın boşanma davası açtığını bilmediğini, kendisinin yanlış anlaşılma nedeniyle yanılgıya düşerek eldeki davayı ikame ettiğini, bu nedenle davasını takipten vazgeçtiğini ve açılmamış sayılmasına karar verilmesini talep etmiş, davalı taraf ise eğer bu talebin mahkemece Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 123. maddesinde yazılı davanın geri alınması olduğu düşünülmesi halinde davanın geri alınmasına muvafakat etmediklerini, ancak bu talebin feragat niteliğinde değerlendirilmesi gerektiğini beyan etmiş, mahkemece de davanın geri alma nedeniyle davanın baştan itibaren açılmamış sayılmasına karar vermiştir.

Hukuk sistemimizde davanın geri alınması diye bir müessese yoktur. Davanın geri alınması davayı takipten vazgeçmedir. Davanın geri alınarak takipten vazgeçilmesi de ancak karşı tarafın açık rızasıyla mümkündür (6100 s. HMK m.123, 1086 s. HUMK m.185/1). Davacı kadının beyanı davadan feragat olarak da değerlendirilemez. Zira, davayı sona erdiren kesin bir usul işlemi niteliğinde olan davadan feragatin açık, kesin ve koşulsuz olması, kanun gereğidir (HMK m.309/4). Davacı hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızasıyla davasını geri alabilir (HMK m.123). O halde, geri almaya davalının rızasının da bulunmadığı dikkate alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir…”


Dilekçenizde hakkın özünden değil ve fakat bir takım usuli eksiklikler nedeni ile daha sonradan dava açmak üzere iş bu davanızdan feragat ettiğinizi belirtmeniz halinde bunun kanunda geçen feragatin açık, kesin ve koşulsuz olması, kanun gereğidir (HMK m.309/4). ilkesi ile tam uyuşmadığı ve ayrıca bu tür bir isteğin usuli olarak feragat değil vazgeçme olarak nitelenebileceği dikkate alınarak mahkeme hakiminin davayı veya olayı aydınlatma ilkesi gereğince bunun feragat mi vazgeçme mi olduğunun son bir kez tarafınızdan sorup kararını buna göre vermesi yerinde olacaktır.
Talebinizi aynen tekrar ederseniz bu kere feragatin şarta bağlı olamayacağı gerekçesi ile bu talebiniz mahkemece tam bir feragat olarak nitelenemeyebilecektir.
Talep ettiğiniz neticeye hakkın özünden de vazgeçeme olan davadan feragat ile değil, davadan vazgeçme veya davayı takipsiz bırakma halleriyle ulaşabilirsiniz kanımca ..
Bu halde de maktu av ücreti ödemek zorunda kalırsınız.