10-01-2021, 15:41
|
#2
|
|
Sayın meslektaşım,
Görev konusunda değerlendirmeye yeter bilgiyi edinemedim. Müvekkiliniz burada amacı bireysel kullanım için aldıysa evet tüketici mahkemesi(miktara göre hakem heyetleri) görevli; ancak müvekkiliniz bu aracı ticari işletmesinde kullanmak için alıyorsa veya müvekkiliniz ticari araç alım satımı ile uğraşan bir tacirse görevli asliye ticaret mahkemesi olacaktır.
Diğer sorunuz hakkındaysa:
1) Satıştan önce vergi ve cezalar halihazırda borçlu şirkete ait. Bunun için bir sözleşmeye gerek yok bu kanuni sorumluluk. Alacağınızın neyden kaynaklandığını (ayıp, ceza vs.) yazsaydınız daha fazla bilgi verebilirdim; ancak şu an takibi ne için yaptığınızı dahi anlamadığımdan dolayı borcu ve borçluyu da anlayamamaktayım.
2) Şirket ORTAĞI yazılmasına ve sözleşmenin tarafının tespitine ilişkin sorunuza net bir yanıt verilmesi mümkün değil. Taahhütname kapsamlıysa ve sadece bir maddede bu geçiyorsa, imza ederken de şirket adına imza edilmişse durum değişir. Taahhütname tek bu maddeden ibaretse ve altındaki imzada temsil ettiği kişiyi açıkça yazmadıysa bambaşka bir hukuki sorun doğar.
Anlattığınız kadarıyla uyuşmazlığınız sözleşmenin yorumuna dayanmakta ve bir hukuk muhakemesini gerektirmekte. Doktrinde sözleşmelerin yorumlanmasına ilişkin kaynakları kullanabilirsiniz. Türk Borçlar Kanunu Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır." demektedir. Yukarıda izah ettiğim üzere sözleşmenizin tamamı, taraf beyanları, tanıklar bu değerlendirmede, tarafların gerçek iradesinin ortaya çıkarılması için önemlidir.
|