Mesajı Okuyun
Old 09-12-2020, 12:41   #4
Yücel Kocabaş

Alıntı:
Yazan Meraklı Avukat
Merhaba. Aynı konuda yaklaşık bir haftadır araştırma yapıyorum . Pek bir ilerleme sağlayamadım. Bizim olayımızda dava tarihi komşu parsel önalım hakkının kaldırılmasından sonra. Ama satış tarihinde bu hak hala yürürlükte olduğundan kesin bir cevaba ulaşamadım. Acaba siz bir dayanak bulabildiniz mi ?

Konu çok yeni olduğu için henüz bir dayanağa rastlamadım. Kişisel görüşümü söyleyebiliyorum. Kanunda yürürlükten kaldırma maddesinin geriye yürüyeceğine (açılan davalara da uygulanacağına) dair bir hüküm yer almış değildir. Kanunda açıkça aksi ifade edilmedikçe kanunların geriye yürümezliği kuralı bulunduğundan, kanundaki bu değişikliğin , daha önce açılan davalara uygulamayacağı kanısındayım.

Sizin olayda ise; her dava dava tarihindeki koşullara göre değerlendirileceğinden, önalım hakkının kullanabilir hale geldiği satış tarihinin değil, dava tarihinin esas alınması gerekir. Dava kanun değişikliğinden sonra açıldığı cihetle, dava tarihi itibariyle ortada dava şartını teşkil eden "kanun hükmü" mevcut olmadığından davanın reddi ihtimali bana göre daha kuvvetlidir.