Mesajı Okuyun
Old 27-08-2020, 18:59   #4
Av. Suat

Bankanın kendine göre bir sebebi mutlaka vardır.
Fakat sözleşmede bu yönde bir hüküm olması demek bunun bankaca keyfi olarak kullanılabileceği anlamına gelmeyecektir elbette.
Banka sözleşmeleri iki taraflı sözleşmelerdir.
Dolayısı ile herkes haklarını kullanırken ve borçlarını ifa ederken iyi niyet kaidelerine riayetle mükelleftir.
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz koruyamaz.
Olası bir davada (dosya bankacı bir bilirkişiye gitmezse ) mahkemece bunun iyiniyet kaidelerine aykırı olarak kullanıldığına kanaat getirilirse olumlu sonuç alınabilir.
Teknik bir konu bu tabi...
Davada ispat yükünün kimde olacağı da önemli..
Siz işlemlerin haksız olduğunu iddia edeceksiniz karşı yan olan banka da haklı olduklarını iddia edecek ...
Bu tür davalarda ispat yükü sırf davacı üzerinde bırakılırsa ülkede mali finansal ekonomik güvenlik ve istikrar kalmayacak bankada hesabı olan herkes tedirginlik içinde yaşayacaktır.
Buna dosyaya bakacak olan hakimin kendisi de dahil olduğu gibi karşı yan bankanın vekili de dahildir.

Bu nedenle tek taraflı bir yetkiden ziyade işlemin nedenleri objektif olarak tek tek ortaya konup ispatlanmalıdır.
Böylece keyfiliğin önü de alınmış olacaktır.
Netice olarak banka sözleşmeye aykırı davranmasa da hakkını kötüye kullanmaktan dolayı mahkum edilebilecektir.
Ayıca bankanın bu davranışı anayasada yer alan mülkiyet hakkının da ihlali sayılabilecektir. Sonuçta bloke edilen para da bir maldır.

Cezai yönünden, kanunda yeri bile olsa, savcıların bu tür bir olaya eğileceklerini sanmıyorum.

Bu hemen yukarıda belirttiklerim olası bir tazminat davası ile ilgili tabi..
Sözleşmenin devamını mahkeme kararı ile sağlamak hususunda Murat beyin görüşlerine katılıyorum.
Bu yönde bir hüküm çıkarmak hem zor hem de işin doğasına aykırı.
Bankadaki hesaplar her gün değişmekte..
Her gün değişen şartların olduğu bu tür bir ilişkide sözleşmenin aynen devamını istemek mümkün değildir.
Finansal açıdan ilişkinin gerçekten sonlandırılmasının şartları oluşmuş ise bunu derhal yapmak isteyecek olan bankanın elini kolunu bağlayacak bir karar vermek olası gelmedi bana da..