21-07-2020, 11:03
|
#5
|
|
Benim naçizane önerim riskli bina tespitine başvurmadan önce bir toplantıyı yapıp, süreçle ilgili diğer kat maliklerini bilgilendirmeniz. Toplantının resmi genel kurul olmasına gerek yok, sohbet toplantısı olarak da düzenlenebiir. Riskli bina raporu almak her kat malikinin yasal hakkıdır ama etik olarak diğer malikleri de bilgilendirmek bence doğru olan yol. Bu toplantıda sürecin sonuçları onlara iyi anlatılırsa, ön sözleşme yapmak konusunda da ilerleme kaydedilebilir. Riskli bina raporunuz kesinleştikten sonra tahliye baskısı altında olacağınız için yüklenici ile pazarlıklarda eliniz zayıflayacaktır.
Kat maliklerinin 2/3'ünün çoğunluğu yoksa yüklenici ile ön protokol yapmanın da bir anlamı yok. Ama 2/3'ü yakaladıysanız, risk raporu almadan önce bu protokolü yapmanızı öneririm (2/3'ü yakalamak adına da toplantı öneriyorum). Ön protokol yaparsanız da avan proje istenmesini öneriyorum, çünkü sonradan yüklenicinin size vade ettiği metrekarelerde hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Riskli bina başvuruları artık e-devlet üzerinden yapılıyor, vekaletle başvurmak eskisi kadar kolay değil. Kat malikinin e-devlet üzerinden süreci başlatması gerek. Başvuru yapıldıktan sonra vekil geri kalan işleri takip edebiliyor.
Değerleme raporu riskli bina raporu kesinleştikten sonra yapacağınız arsa paydaşları toplantısı öncesi alınıyor. Çoğunluğu yakalayamadıysanız ve bireysel hareket ediyorsanız, bu noktaya gelmeniz 1 yıla yakın zaman alacaktır.
Süreci başlatırken dikkat edilmesi gereken çok ayrıntı yok. Sürecin anahtar bölümleri kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hazırlanması ve ortak karar protokolün oluşturulacağı toplantının yapılması. Bu iki noktada yapılan hataların ağır sonuçları olabiliyor.
|