Mesajı Okuyun
Old 25-06-2020, 18:55   #3
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Çocuk tesliminde pedogog,psikolog gibi bir uzmanın hazır bulunması usulü İİK.nun 25/b m. uyarınca nihai karar sonunda verilen ve kesinleşen ilamların icrasında uygulanır.Kişisel ilişkinin tedbiren geçici olarak kurulmasında hakim tarafından ayrıca karar verilmedikçe uzmanın hazır bulunması söz konusu değildir.

Kişisel ilişkinin tedbiren uygulaması HMK 393.m.ye göre yapılır. Tedbir kararı, kararda gösterilen infaz memuru tarafından yerine getirilir. Görevli Mahkeme Yazı İş.Md.olabileceği gibi İcra görevlisi de olabilir. Kimse görevlendirilmemiş ise ara kararının ibrazı sureti ile karar icra dairesince yerine getirilir.

Kişisel ilişkinin çoğrafi olarak nerede gerçekleşeceği yine kararı veren hakim tarafından tayin edilir. Tayin edilmemiş ise kişisel ilişki çocuk kimin yanında ise orada gerçekleşir. (sorudaki olayda annenin bulunduğu Eskişehir'de.Velayeti geçici olarak kendisine bırakılan annenin çocuğu hazır etme dışında bir mükellefiyeti olmadığından. )

Tarafların ayrı şehirlerde oturmaları halinde ayın belli haftalarında iki günlük kişisel ilişki tesisi tarafların durumuna daha uygun düşer. Kararda değişiklik yapılması için yeniden hakime başvurulması gerekir. Uygulamada aksaklıklar ve ayrıntılar konusunda ise infaz memuruna başvurmak gereklidir. Diye düşünüyorum.