Mesajı Okuyun
Old 25-06-2020, 16:04   #3
Admin

 
Varsayılan

Sayın Kılıç'ın yanıtlarına katılıyorum ancak birkaç hususu ayrıca değerlendirmenizi öneririm:

1- Kısa süreli kiralamalar süreklilik arzediyorsa (ve özellikle de bu konulara özgülenmiş homeaway, airbnb gibi siteler üzerinden yapılıyorsa) Maliye Bakanlığı bunu ticari faaliyet olarak değerlendiriyor ve vergi mükellefi olmanızı bekliyor. Böyle bir durumda GMSİ üzerinden vergi ödeyerek vergisel yükümlülüklerden sıyrılmak mümkün değil.

2- 268 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde 298 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yapılan değişiklik uyarınca haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında tevsik zorunluluğu getirildi ve buna uymamanın ayrıca cezası var.

3- Kiralamaların süreklilik göstermesi ve özellikle de ek hizmetler (internet, günlük temizlik, kahvaltı vs) sunulması durumunda işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmazsa Belediye ile de karşı karşıya kalmak ve yerin mühürlenmesi riski mevcut.

4- BK 339 "niteliği gereği geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların" kiralanması durumunda, bu kira sözleşmelerinde MADDE 347.'nin maddenin işletilmesine istisna getiriyor. Böylece bu yerler için "kiracının tek taraflı sözleşmeyi uzatma hakkı" söz konusu olamayabiliyor. (Kiralanın niteliği buna uygunsa). Ancak bu düzenlemeye rağmen sözleşme sonunda tahliye etmeyen bir kiracıyla karşı karşıya kalırsanız, "haklı tahliye davanızın" en az 2 yıl süreceğini de bu sözleşmeyi akdetmeden önce hatırda tutmak gerek.